Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet anlagda bränder halverade

Ett ökat samarbete med polisen och kommunerna har gjort att mordbränder blivit allt ovanligare i Gästrikland.

Men vad eller vem som ligger bakom bränderna i Norrsätra i Sandviken är fortfarande oklart.

Annons

När en brand blir till fara för människors hälsa betraktas den som mordbrand. På kort tid har tre mordbränder inträffat i Norrsätra i Sandviken. Vid den senaste, natten mot söndag i ett källarförråd, var det inte risken för spridning av elden som gör att den ska ses som en mordbrand, utan faran för röken.

– När det gäller bränder i källare och förrådsutrymmen finns det alltid en risk att röken ska sprida sig till trapphuset, vilket då kan medföra att människor blir rökförgiftade, säger Per Ringqvist, brandingenjör vid Gästrike räddningstjänst.

Men trots att tre bränder, som ses som anlagda mordbränder, inträffat på relativt kort tid i Norrsätra så är de ändå ovanliga, menar Per Ringqvist. Han berättar att räddningstjänsten tillsammans med polisen och kommunerna arbetat mer förebyggande mot bränder. På så vis har det totala antalet anlagda bränder halverats på ett par år.

Norrsätrabränderna oklara

Men vad eller vem som ligger bakom bränderna i Norrsätra är fortfarande oklart. Branden under söndagsnatten håller fortfarande på att utredas av polisens tekniker, och därför kan heller inte förundersökningsledaren Börje Hjelm säga mycket om den.

– Vi har knackat dörr i området och gjort massor av förhör, och det enda jag vet är att vi tror att den är anlagd. Man har använt sig av samma tillvägagångssätt som i de andra bränderna, undangömda platser, säger Börje Hjelm.

Den tekniska undersökningen beräknas vara klar inom ett par dagar.

Mer läsning

Annons