Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet brott har inte ökat

Kriminaliteten har inte ökat på Nya Bruket. Murgårdskolan, där barnen går, har inte större problem än andra skolor. Snarare tvärtom. Men oron finns där och den måste tas på största allvar.

Den uppfattningen delar brottsförebyggaren Lena Brodin och bostadskonsulenten Mats Johansson.

Annons

Brottsstatistiken ger inga belägg för att det blivit mer kriminalitet på Nya Bruket.

Några incidenter som inträffat är allvarliga och omtalade.

Men mängden brott har inte ökat jämfört med hur det såg ut för några år sedan då Nya Bruket fortfarande hade ett gott rykte.

– Jag vet inte riktigt var otryggheten kommer ifrån. Det finns inte så mycket att ta på. Men det pyser och den oro folk känner måste respekteras, säger Mats Johansson, bostadskonsulent på Sandvikenhus.

Bostadsföretaget samarbetar redan med flera organisationer som bedriver verksamhet på Nya Bruket.

– Jag tror att vi måste försöka hitta ännu fler verktyg för att få människor att mötas och prata med varandra, säger Mats Johansson.

Enligt Lena Brodin finns det inget faktamässigt belägg för att situationen i dag skulle vara värre på Nya Bruket än i något annat bostadsområde.

– Men det finns en upplevelse bland dem som bor där att det blivit stökigare, mer klotter och mer förstörelse. Det finns också en tydlig tendens att konflikter som uppstår på skolorna inte längre stannar där utan följer med ut i bostadsområdena och vice versa. Det har vi sett exempel på inom Nya Bruket.

– Nej, absolut inte. De som bor på Nya bruket ska känna sig trygga. Annars är det något som är fel.

Mer läsning

Annons