Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånyo kan bli olagligt

/
  • JOBB HOTAS. När konkurrenslagen skärps vid årsskiftet är det osäkert om Sandvikens kommun kan fortsätta driva Ånyo i nuvarande form. Drygt 30 personer arbetar där i dag. Bland annat Gertrud Borgar och Stig Klang som på bilden står bakom disken.
  • INTEGRATION. Stig Klang jobbar på Ånyo sedan ett år tillbaka. Han tycker att andrahandsbutiken är viktig inte minst ur integrationssynpunkt. ”Vi har många invandrare som både jobbar här och handlar här”, säger han.

En affärsrörelse som konkurrerar med privata företag på oschyssta villkor? Eller en renodlad arbetsmarknadsåtgärd?

Second hand-butiken Ånyo är en av de verksamheter inom Sandvikens kommun som ifrågasätts nu när konkurrenslagen skärps.

– Många som jobbar här är förtvivlade över att inte få veta vad som ska hända, säger Gertrud Borgar.

Annons

Riksdagen väntas i slutet av månaden skärpa konkurrenslagen så att inte offentliga aktörer ska kunna konkurrera på ett osunt sätt med privata företag.

Riskerar böter

Kommuner som agerar på ett oschysst sätt på en konkurrensutsatt marknad kan då dras inför domstol och förbjudas fortsätta driva sin verksamhet. Den som inte lyder får betala böter.

Göransson Arenas restaurang, Parkbadets gym, café och solarium samt den konsultverksamhet som energibolaget är på väg att skaffa sig genom företagsförvärv är några exempel på företeelser som väntas bli omstridda i Sandviken.

En intern genomgång av saker som kan komma att ifrågasättas pågår.

– Gör vi bort oss kan det få ekonomiska konsekvenser. Därför måste vi naturligtvis titta på det. Det är också viktigt att vi samverkar med Företagarna och Svenskt Näringsliv och får deras bild. Men om vi i slutändan blir tvingade att avveckla någonting vet jag inte i dag, säger näringslivschefen Michael Norell.

Kan hamna i gråzonen

Även vissa saker som i dag bedrivs som arbetsmarknadsåtgärder för långtidsarbetslösa eller personer som behöver arbetsträning kan hamna i gråzonen mellan tillåtet och otillåtet när lagen skärps.

Återvinnarbutiken Ånyo med drygt 30 sysselsatta är ett typiskt sådant exempel. Sedan många år tillbaka tar Ånyo hand om begagnade varor som fixas till och säljs i butiken i Galaxenhuset.

– Ett omväxlande och roligt jobb där man känner att man gör nytta, säger Stig Klang.

Hur det blir efter årsskiftet har de som jobbar på Ånyo inte fått något besked om.

– Det är en väldigt jobbig situation eftersom ingen kan tala om för oss vad som ska hända, säger Gertrud Borgar.

Arbetsmarknadsåtgärd

Tillväxtchefen Leif Jansson ser Ånyo mer som en arbetsmarknadsåtgärd än som en rörelse som konkurrerar med privata andrahandsbutiker.

– Det finns ingen kommersiell avsikt med Ånyo. Syftet är att ge verklighetsnära praktik och arbetsträning inom en viktig instegsbransch som handel och service. Det skulle aldrig gå att driva ett företag på de här premisserna. Men det är ju först när nya lagen prövats som vi får veta vad som gäller, säger han.

Mer läsning

Annons