Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetar gratis med politikerpensionen

/
  • Tar inte betalt. Stefan Hedin har lagt ned sitt konsultföretag och övergått till att jobba gratis åt uppdragsgivarna. Därmed är förra kommunalrådet berättigad full visstidspension från Sandvikens kommun, i hans fall för närvarande 32 358 kronor i månaden.

Förra kommunalrådet Stefan Hedin lyfter 32 000 kronor i månaden i visstidspension från Sandvikens kommun.

Det konsultföretag som Hedin startade när han lämnade politiken har han lagt ned. I dag jobbar han gratis åt uppdragsgivarna.

– Pensionssystemet är inte gjort för 52-åriga konsulter med egna företag. Det blev för krångligt med jämkningsreglerna, säger han.

Annons

Stefan Hedin var 49 år gammal när han lämnade politiken efter 16 år som kommunalråd. Särskilda övergångsbestämmelser gav honom rätt till full visstidspension fram till 65-årsdagen enligt de gamla pensionsbestämmelserna för förtroendevalda.

Samordnas med inkomster

Pensionen ska dock samordnas med nya inkomster. Har ex-politikern en lön ska pensionen minskas med motsvarande summa.

I Sandviken undantas två basbelopp – i dag 7 066 kronor i månaden – från samordningen. Det är den summa som en ex-politiker kan tjäna utan att det blir pensionsavdrag.

Stefan Hedin har under de knappt tre år som gått sedan han lämnade politiken fått ut full visstidspension med undantag för tre månader runt årsskiftet 2009–2010. Då hade han så stora inkomster att det inte utgick någon pension alls.

Efter att ha börjat livet efter politiken med att sätta sig bakom skolbänken för att studera ekonomi på högskolenivå, startade Stefan Hedin eget företag. Stefan Hedin Consulting hette den enskilda firman som erbjöd konsulttjänster inom IT, organisation och ledarskap.

– Men som egen företagare med ojämn fakturering var det väldigt krångligt att hålla på med jämkningen mot pensionen, säger han.

Jobbar gratis

Stefan Hedin löste problemet genom att lägga ned företaget och börja jobba gratis åt uppdragsgivarna. Lever gör han på sin pension från Sandvikens kommun.

– Nästan alla uppdragsgivare jag jobbade åt var offentligt finansierade. I stället för att fakturera dem 800–900 kronor i timmen jobbar jag i dag gratis mot att de står för mina omkostnader. Skillnaden för mig blir att jag tjänar några tusenlappar mindre i månaden än vad jag annars skulle ha gjort.

Men det blir Sandvikens kommun som får stå för din inkomst?

– Ja, det är ju en visstidspension som jag gjort rätt för efter alla år som kommunalråd, så den kan jag ta emot med gott samvete.

Vilka är det som anlitar dig?

– Jag jobbar tillsammans med organisationer som jobbar för tillväxt i den här regionen. Bland annat World Internet Institute där jag är administrativt ansvarig eftersom det inte finns någon vd.

Hur länge tänker du fortsätta så här?

– Just nu planerar jag för väldigt kort tid framåt. Jag vet bara vad jag ska göra fram till jul. Men det blir inte fram till ålderspensionen i alla fall.

Söker du ett vanligt jobb?

– Det beror lite på vad det kan finnas för uppslag.

Inte för egen företagare

Stefan Hedin tycker inte att pensionssystemet för förtroendevalda är gjort för 52-åriga konsulter med eget företag.

– Systemet bygger på att man är nära pensionsåldern när man slutar med politiken. Är man anställd med en vanlig lön att kvitta med fungerar det också. Men är man egen företagare blir det väldigt komplicerat. Dessutom ger det inga incitament för att tjäna pengar.

Mer läsning

Annons