Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen tar tillbaka KFG:s inskrivna

/

Tillbaka till Arbetsförmedlingen eller till en ny privat aktör. Det blir konsekvensen för alla inskrivna på förmedlaren KFG:s jobbstation i Gävle sedan avtalet hävts, här och på flera andra orter i landet.

Annons

Anledningen är brister i kvaliteten, bland annat vad gäller bemanning.
– Det tar nog en vecka, en och en halv, innan det är färdigt, tror Jan-Olof Dahlgren, stabschef på Arbetsförmedlingen.
Förra året hamnade Sandvikenbaserade KFG i fokus när företaget vann ett jätteuppdrag värt en bra bit över 100 miljoner kronor och fick Arbetsförmedlingens förtroende att lotsa ut långtidsarbetslösa i jobb. I anbudet uppgavs att bemanningen skulle vara en coach på 16 deltagare.


Men en granskning av TV4 har visat att det snarare handlar om en coach på 40 arbetslösa, exempelvis i Gävle.
På andra orter har bemanningen varit tunnare än så. Många arbetslösa har varit kritiska mot att de inte alls fått den hjälp med samtal och individuell coachning som utlovats.
Efter en egen utredning har nu Arbetsförmedlingen hävt avtalet med KFG på nio orter av 27. Det handlar bland annat om storstäderna och Gävle. Skälet är framför allt tre saker: brister i dokumentationen och kvalitetssäkringen av verksamheten samt att KFG inte levt upp till den utlovade bemanningen.
– Vi har hävt på de orter där det är för stora avvikelser, säger Jan-Olof Dahlgren.
Till nya privata aktörer
En del av de inskrivna på jobbstationerna får nu återvända till Arbetsförmedlingen medan andra hamnar hos nya privata aktörer. Allt väntas vara klart om drygt en vecka.
– Det måste lösas på varje ort, säger Jan-Olof Dahlgren som uppger att alla ska informeras via mejl eller brev inom de närmaste dagarna.
Han är medveten om att de drabbade tappar tempo i jobbsökandet under övergångsperioden.
– Men å andra sidan blir kvaliteten bättre på de orter där vi har hävt avtalet, menar Jan-Olof Dahlgren.Bosse Carlsson, vd för KFG, har tidigare medgett problem med bristande bemanning. Efter att avtalet tecknats gick landet in i lågkonjunktur och färre arbetssökande än förväntat har lotsats ut i arbetslivet. Om KFG skulle ha anställt lika många coacher som man först trodde hade verksamheten gått med förlust.
Vad som händer med jobbstationen och tiotalet anställda i Gävle är oklart.
– Vi håller på att titta på det nu. Det är för tidigt än att säga vad det innebär, säger Bosse Carlsson.
Han påpekar dock att alla inte berörs, personalen sysslar även med rehabiliteringar och utredningar.
KFG tycker att hävningen saknar grund och tittar även på möjligheterna till en rättslig prövning.

Mer läsning

Annons