Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket utreder olyckan på Sandvik

/

Torsdagens arbetsplatsolycka på Sandvik var allvarlig. Den 31-årige mannen fick ett öppet benbrott. Arbetsmiljöverket kommer att besöka trådverket nästa vecka, där olyckan inträffade, för att gå igenom händelseförloppet.

Annons

 

Det var på förmiddagen som en 31-årig man som arbetar på SMT:s trådverk skadade sig i en maskin. Enligt en muntlig rapport från företaget till Arbetsmiljöverket orsakades olyckan troligen av ett elektriskt fel.

– Det troliga är att något elektriskt har utlöst en rörelse i maskinen, säger Björn Holmgren.

– Vi kommer att gå igenom händelseförloppet utifrån de förutsättningar som var. Vi tittar också på personalens kompetens och på vilken säkerhetsutrustning som finns, säger Björn Holmgren.

I en webbkommentar på Arbetarbladets första artikel om olyckan framgår att en arbetskollega till den skadade 31-åringen tycker att maskinparken är gammal och utdömd av personalen, men Björn Holmgren som har handlagt olyckor på Sandvik under många år tycker generellt att säkerhetsarbetet på företaget brukar vara bra.

– Visst är det ganska många olyckor, men i en tung industri är det svårt att ha en nollvision och tittar man på Sandviks statistik i förhållande till andra liknande arbetsplatser ser det ganska bra ut.

Han tycker också att det syns tydligt att säkerhetsarbetet har blivit bättre genom åren.

– Förr var det betydligt svårare skador förr, nu är olyckorna generellt mindre allvarliga.

Hur det är med den skadade 31-åringen hade han på fredagen inga uppgifter om. Mannen fördes i går till Akademiska sjukhuset. Det tyder på att skadan var så allvarlig att mannen inte kunde behandlas på Gävle sjukhus.

Informationsansvarig på SMT har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons