Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenabolagets ledning sågar sig själva

/

Göransson Arena stod imagemässigt på topp vid Melodifest­valen i februari 2010. Sedan var smekmånaden över.

Annons

Tiden fram till i dag har präglats av frustration, besvikelse, passivitet, brist på strategi och tidningsrubriker om höga driftkostnader.

Det är den självkritiska bild som företagsledningen ger i förslaget till affärsplan.

Det är korten på bordet som gäller när ledningen för Göransson Arena som bakgrund för kommande beslut beskriver tiden från planeringen av bygget fram till i dag. Här existerar inga försök till skönmålningar eller bortförklaringar.

I ett fem sidor långt avsnitt kallat ”insikter från verksamheten” går företagsledningen till botten med de problem som arenaprojektet brottats med efter kommunfullmäktiges beslut om att ta emot 265-miljonersgåvan från Göranssonska stiftelserna

Bristen på en tydlig strategi för hur arenan ska användas är det som tillsammans med dålig kommunikation genomsyrar ledningens bild av vad som gått snett och som nu måste repareras.

Fram till och med invigningen våren 2009 byggdes stora förväntningar upp. Smekmånaden varade ungefär till det att arrangörerna av Melodifestivalen packade ihop i februari förra året och de skriverier som sedan följde om budgetunderskottet på nästan 20 miljoner kronor.

Brist på planering

I det vakuum som då uppstod på grund av brist på planering är det endast Saik bandys cirka 1 300 trogna åskådare som kommit att utnyttja arenan regelbundet.

Vakuumet var, enligt företagsledningen, också inledningen till ökad negativ publicitet i lokala medier. Successivt växte ett imageproblem fram. Frånvaron av aktiviteter, lågt utnyttjande och den periodvisa stängningen gjorde att någon positiv motbild inte kunde mobiliseras.

”Det har blivit uppenbart att det finns mycket frustration bland bolagets intressenter över dagens situation. Det har resulterat i ojämnt utnyttjande av anläggningarna på Jernvallen och Göransson Arena och en dålig driftsekonomi”, heter det i förslaget till affärsplan som styrelsen ska ta ställning till.

Fotnot: Slutsatserna i avsnittet ”insikter från verksamheten” bygger på workshops med intressenterna, medborgarenkät samt företagsledningens egna erfarenheter och i övrigt inhämtad information.

Mer läsning

Annons