Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenastyrelsens roll granskas av moderbolaget

/
  • Arenastyrelsen fattade i går formellt beslut om att sparka Maya Olsson och anställa Bo Eriksson.

Arenastyrelsens agerande i samband med avsättningen av Maya Olsson blir nu en fråga för moderbolaget SSAB.

– Vi förväntar oss en rapport om vad som hänt, säger Peter Kärnström, ordförande i stadshusbolaget.

Även Göranssonska stiftelserna följer händelseutvecklingen med avtalsenlig rätt att i ett extremläge avsätta arenastyrelsen.

Annons

På papperet var Maya Olsson kvar som vd till onsdags. Men själv upplevde hon att det sedan en tid tillbaka i praktiken var inkallade mentorn Svante W Nordh som på styrelseordförandens uppdrag ledde Göransson Arena AB.

Det framgår av den vd-rapport som redovisats för styrelsen och som ger en bild av en kaotisk situation inom bolagets ledning med en formell vd som styrelseordföranden helst inte ville prata med och men en informell vd som hade den operativa rollen.

Lösningen på ledningskrisen blev alltså att Maya Olsson fick gå. Alla ordinarie styrelseledamöter ställde sig bakom beslutet när det i onsdags konfirmerades i efterhand.

Men styrelseersättaren Joe Eriksson-Gladh, som fanns med på mötet med yttranderätt, kritiserade hanteringen och markerade avvikande uppfattning. Han anser att det som hänt efter styrelsemötet 14 oktober - då alla styrelseledamöter uttalade sitt förtroende för vd:n – inte motiverar avsättningen.

– Frågan har inte hanterats på ett bra sätt. Vi hade behövt få en betydligt bättre genomlysning, säger han till Arbetarbladet.

Den instans som nu i första hand ska granska styrelsens agerande är moderbolaget Sandvikens Stadshus AB, SSAB. Moderbolaget förväntar sig en rapport vid nästa sammanträde.

– Vd-frågan är en fråga för Göransson Arenas styrelse och ska hanteras där. Men vi vill veta vad som hänt, säger Peter Kärnström.

Tar SSAB ställning till om arenabolagets styrelseordförande har fortsatt förtroende?

– Det är inte aktuellt i dagsläget. Det är ju en enig styrelse som agerat.

När Göranssonska stiftelserna överlämnade arenan som gåva till kommunen, skaffade sig stiftelserna avtalsenlig rätt till insyn och möjlighet att i ett extremläge avsätta arenabolagets styrelse. Men då handlar det i första hand om att arenan används på ett annat sätt än vad donatorn tänkt sig – inte att namnet Göransson rent allmänt får figurera i ett negativt sammanhang.

Mer läsning

Annons