Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Bangen var en förlustaffär av rang

Publiksveket vid sommarens Bangen stod Högbo Bruk dyrt. Förlusten blev 659 491 kronor.

– Vi kan inte ägna oss åt gambling, säger vd:n Hans-Peter Eriksson om skilsmässan med jazzfestivalen.

Annons

Efter 19 år som ett kommunalt arrangemang skiljs nu Bangen från kommunkoncernen.

Men enligt Hans-Peter Eriksson är det en lycklig skilsmässa.

– Det hade känts snopet att behöva ta ett kallt beslut om nedläggningen. Samtidigt var jag och Åke Björänge helt överens om att vi inte kunde fortsätta på det här sättet. Men nu blir det en jättebra lösning som innebär att det blir en återgång till gamla Bangen.

Årets stora förlust förklaras helt och hållet av att jazzpubliken vände festivalen ryggen. Biljettintäkterna blev 594 000 kronor lägre än beräkna och stannade på blygsamma 506 000 kronor

– Då hade vi en budet som byggde på 2008 års intäkter. Bedömningen var att vi inte vågade räkna med mer publik än vad vi hade då, säger Hans-Peter Eriksson.

Utgifterna för bland annat artister (660 000 kronor), scen- och tälthyra (254 000), musik- och projektledning (240 000), marknadsföring (200 000) samt ljud och ljus (147 000) hamnade ungefär i nivå med budgeten. Men totalt blev det alltså en förlust med 659 000 kronor.

– För oss är det för riskabelt att fortsätta med ett arrangemang där budgeten kan slå så fel. Man ska inte gambla om man inte har råd att förlora och det inte har inte vi, säger Hans-Peter Eriksson.

Mer läsning

Annons