Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekt tveksam till höghusbygget

Sandvikenhus planer på ett höghus vid Kanalen stöter omedelbart på motstånd.
Stadsarkitekten Anna-Maria Häggblom är tveksam.
– Jag kan inte ställa mig bakom det förslaget, säger hon.

Annons

Som Arbetarbladet berättade på fredagen går Sandvikenhus nu vidare med två nya bostadsprojekt i centrum varav ett är spektakulärt: ett 16 våningar högt höghus vid Kyssbron över kanalen.

Bygg- och miljöförvaltningen har fått material av bostadsföretaget att fundera kring och just nu lutar det åt att svaret blir nej.

– Jag kan i alla fall inte som tjänsteman ställa mig bakom förslaget. Men ytterst är det ju politikerna som bestämmer, säger Anna Maria Häggblom.

Blir ett landmärke

Det är inte höghus i sig i en stad med i övrigt mest låg bebyggelse som stadsarkitekten är emot.

– Självklart är det inte förbjudet att diskutera höga hus. Men då ska det vara byggnader av hög arkitektonisk kvalité som passar in i stadsmiljön eftersom det blir ett landmärke med en väldigt stark dragningskraft.

Invändningarna mot placeringen i utkanten av centrum, vid Kanalen, är att det då blir en dominerande byggnad som hamnar väl perifert.

– Det är inte optimalt. En byggnad som betyder så mycket måste markera någon sorts tyngdpunkt. Lite skämtsamt kan man säga att det bästa vore att placera den ovanpå gallerian.

Alternativa placeringar

Sandvikenhus och bygg- och miljöförvaltningen ska fortsätta diskutera höghusplanerna och då även titta på alternativa placeringar.

– Vi vrider och vänder på det. Jag har stor respekt för de ekonomiska aspekterna och vill gärna bidra till att hitta en lösning. Men just nu är det inte aktuellt att skicka ut något förslag på samråd, säger Anna-Maria Häggblom.

Positiva reaktioner

Håkan Bengtsson, Sandvikenhus styrelseordförande, säger att han mest fått positiva reaktioner på idén med ett höghusbygge med 63 lägenheter mellan centrum och Stadsparken.

– Folk tycker det verkar kul om vi kan få något mer än låga bruket. Det här kan bli något som sticker ut ordentligt och som markerar framtidstro, säger han.

Mer läsning

Annons