Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistansteam inom LSS bra men olagligt

/
  • ROLIGARE. Ingela Ljungkvist är en av de personliga assistenter i Sandviken som deltagit i försöket med assistansteam. Den här bilden togs vid ett reportage i somras. Ingela och hennes arbetskamrater sade då att jobbet blivit mycket roligare. Men nu konstaterar länsstyrelsen att arbetssättet är olagligt.

Sandvikenförsöket med assistansteam inom LSS är lyckat – men olaglig.

Länsstyrelsen konstaterar i en tillsyn att den personliga assistansen blivit mer hemtjänstliknande än vad lagen ger utrymme för.

– En missuppfattning, säger socialchefen Peter Olofsson, som inte ser någon anledning att stoppa försöket, utan tvärtom förbereder en utökning.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om det nya arbetssättet som Sandvikens kommun är på väg att införa inom LSS med personliga assistenter som arbetar i grupper runt ett mindre antal personer med funktionsnedsättning.

Varje assistent är fortfarande koppad till en viss brukare. Men de är också inskolade på ytterligare några personer för att vid behov kunna ersätta eller backa upp arbetskamraterna inom samma grupp.

Lyckat försök

Det försök som pågår i ett distrikt i centrala Sandviken har blivit mycket lyckat enligt en utvärdering som presenterades för handikappomsorgsnämnden så sent som för två veckor sedan. Arbetssättet med assistansteam i stället för ensamarbete har varit bra för såväl brukare, personal som ekonomin, konstateras det.

– Vi klarar lagstiftningens krav på ett bra sätt. Dessutom har vi fått en jättebra arbetsmiljö. På Kommunals har de använt ordet ”lyrisk”. Det är inte vanligt, säger Peter Olofsson, socialchef för handikappomsorgen.

Men enligt länsstyrelsen är arbetssättet olagligt. Den tillsyn som gjorts visar att de enskilda brukarna med assistansteam får fler personliga assistenter än inom den ordinarie verksamheten. Arbetet har därmed fått en mer hemtjänstliknande karaktär än vad lagen ger utrymme för. Stödet inom LSS ska vara knutet till personen och inte till en viss verksamhet, framgår det av rapporten.

Handläggaren som skött ärendet har redan slutat på länsstyrelsen, som vid årsskiftet fråntas tillsynen för sociala frågor. Socialstyrelsen tar då över ansvaret.

Enligt Peter Olofsson har Sandvikens kommun inga planer på att avbryta försöket med anledning av kritiken. Tvärtom planernas en utvidgning med två nya assistansteam i vår.

Missförstånd

– Vi får prata med Socialstyrelsen och förklara ännu tydligare hur vi arbetar.

Enligt Peter Olofsson grundar sig nämligen länsstyrelsens olagligförklarande på ett missförstånd om att personalens anställningsförhållanden.

– De hänvisar till en gammal dom i regeringsrätten som inte är relevant i det här sammanhanget eftersom våra anställda är kopplade till personer och inte till den gemensamma lokalen, säger han.

Mer läsning

Annons