Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistenter förlorar rätten till heltidsjobb

/

Nu är det klart att de personliga assistenterna inom handikappomsorgen förlorar rätten att ha ett heltidsarbete.
Kommunen ger sig själv dispens för 2009 och 2010.
– Ett tråkigt beslut att behöva fatta, säger Åke Söderman (S) i personalutskottet.

Annons

Alla kommunanställda i Sandviken är sedan några år tillbaka garanterade heltidsjobb. Men nu undantas samtliga personliga assistenter från den regeln.

Handikappomsorgsförvaltningen har visat på att det finns ett stort glapp mellan det behov av arbetsinsatser som finns och de löner som betalas ut. Övertaligheten har beräknats till 20 heltidstjänster. Men de förhandlingar som förts har inte resulterat i några uppsägningar.

I stället väljer nu alltså kommunen att ge sig själv dispens från heltidslöftet för att kunna minska tjänstgöringsgraden för ett stort antal personer.

– Det här är en speciell yrkesgrupp som styrs av ett väldigt knepigt system där det inte heller är vi själva utan Försäkringskassan som bestämmer omfattningen på den hjälp som brukarna ska få, säger Åke Söderman (S).

Tendensen har under den senaste tiden varit att Försäkringskassan ofta drar ned på brukarnas tid. Kommunen står då kvar med lönekostnader för heltidstjänster utan att det finns arbetsuppgifter som motsvarar arbetstiden.

– Fortsätter det så här har vi snart lönekostnader på 4–6 miljoner kronor som inte motsvaras av arbetsinsatser, säger Åke Söderman.

Men eftersom det är Socialdemokraterna som låg bakom rätten till heltidsjobb, från början lanserat som en jämställdhetssatsning, tycker han att det är tungt att behöva göra undantag för en stor yrkesgrupp.

– Det känns naturligtvis inte bra.

Fackorganisationen Kommunal har in i det sista försökt stoppa dispensen och är mycket kritisk till hanteringen.

”Det minsta man som anställd i Sandvikens kommun kan begära är att kunna leva på sin lön”, skriver vice ordföranden Annika Forsberg i ett inlägg där hon vädjar om att kommunen ska stå upp för sitt löfte genom att avstå från att ge dispenser.

Mer läsning

Annons