Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistenter mister rätten till heltidsjobb

De personliga assistenterna i Sandviken kan åter bli av med rätten till heltidsjobb. Politikerna i handikappomsorgsnämnden beslutade i går att söka dispens från regeln om att alla som vill jobba heltid också ska få göra det.

Annons

Alla kommunanställda i Sandviken har sedan många år tillbaka rätt till heltidsarbete för att vara garanterade en lön som det går att leva på. Sedan 2007 gäller det även de personliga assistenterna inom LSS som handikappomsorgen tidigare hade dispens för.

Men nu finns det en stor övertalighet sedan det fallit bort fler funktionshindrade med behov av assistenter än som tillkommit. Detta samtidigt som det byggts flera nya gruppboenden dit personer som tidigare haft assistenter flyttat.

Handikappomsorgen har varslat om uppsägning av motsvarande 20 heltidsanställda. Förhandlingarna med facken pågår.

– Det har visat sig vara mer komplicerat än vad vi trodde från början med flera olika avtal som går in i varandra, säger Patrik Häljeryd (S), ordförande i handikappomsorgsnämnden.

Eftersom övertaligheten fortsätter att öka vill nu handikappomsorgen också ta bort de personliga assistenternas rätt till heltidsjobb.

– Vi ser inte att vi klarar av att fortsätta jobba med heltidsmåttet. Eftersom jag personligen vurmat för rätten till heltid och därmed hundraprocentig försörjning känns det här väldigt tungt. Men ska vi behålla heltidsmåttet måste vi kunna acceptera att det finns ett glapp mellan behov och lönekostnader. Det utrymmet har vi inte, säger Patrik Häljeryd.

Mer läsning

Annons