Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att andas rätt blev en hit bland de yngre eleverna

/
  • MONTESSORIELEVER. Elsa Axling, klass 2, Embla Lindroth, klass 3, Laura Milenäs, klass 5, Hanna Wanke, klass 6, Anna Bejmar, klass 7 och Harley Hansson, klass 7 på Sandvikens Montessoriskola berättar om vad som varit bra och mindre bra med att ha några minuters avslappning varje morgon.
  • GILLAR ÖVNINGARNA. Lärarna Karin Ohlsson och Eva Vejlo är jättenöjda med projektet och fortsätter gärna med avslappning. De tycker att de fått det lugnare i klassrummet på morgonen.

De yngre eleverna blev lugna och avslappnade medan de äldre eleverna inte kom till ro av att lyssna på avslappningsband på morgonen.

Det är slutsatsen av ett andningsprojekt på Montessoriskolan i Sandviken.

– Reaktionerna är över förväntan, tycker initiativtagaren Mahima Lindroth.

Annons

För två månader sedan berättade Arbetarbladet om ett projekt där Montessorieleverna varje morgon skulle blunda och lyssna på ett avslappningsband under några minuter. Mahima Lindroths tanke var att en lugn stund där barnen blir medvetna om sin andning skulle skapa harmoni och koncentration.

Vid återbesöket på skolan visar det sig tydligt att de yngre barnen är väldigt nöjda med övningarna.

– Man blir lugn och avslappnad. Det känns bra, tycker Elsa Axling.

Skolkompisarna på låg- och mellanstadiet håller med och berättar att det varit skönt att ta det lugnt de här fem minuterna varje morgon. Och andningen tycker det att de fått kläm på nu. Vid ”rätt” andning åker nu magen ut när de andas in.

Inte fullt lika bra har genomslaget varit på högstadiet. Där går eleverna mellan klassrum och lärare och det har varit svårt att hitta stunder där hela klassen är samlad och när de lyssnat på banden har det blivit mycket fnitter och dålig koncentration. Men det handlar också om att ge sig tid att slappna av. Sjundeklassaren Anna Bejmar tycker att det kändes stressigt.

– Vi har så mycket att göra i skolan att det kändes som om det här tog onödig tid från det, menar hon.

Utvärderingen visar att 90 procent av skolans elever tycker att det är en bra idé med avslappning.

– Jag har haft otroligt fina samtal. Många har upptäckt att det känns bra och faktiskt kunnat använda avslappningen i andra sammanhang, säger Mahima Lindroth och berättar att hon trodde att många skulle tycka att det var tråkigt.

– Men det säger de inte. De har blivit riktigt duktiga på att göra samma sak varje dag.

Resultatet blir nu att vissa klasser fortsätter med avslappningen.

Mer läsning

Annons