Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhopp när Centern lämnar makten

/
  • hoppar av i protest. Anders Östlund och Jonny Bratberg är öppet kritiska till Centerns sätt att hantera sina fyra år vid makten i Sandvikens kommun. ”Driver man inte sin egen politik är det ingen mening att vara med och bilda majoritet”, säger de. Båda lämnar nu politiken, Jonny Bratberg med omedelbar verkan.

Fyra år i kommunledningen gav inte den utdelning som många centerpartister hade hoppats på.

Nu kommer avhoppen och den interna kritiken.

– Vi borde ha drivit Centerfrågorna mycket tuffare, säger Jonny Bratberg, som lämnar av alla sina uppdrag i förtid.

Annons

Dagarna efter det att samarbetet mellan Socialdemokraterna och Centern avslutats, talar två ledande centerpartister ut om sin besvikelse över partiets sätt att hantera de fyra åren vid makten.

– Vi har haft möjlighet att ställa krav och driva våra frågor. Men det har inte hänt någonting. Vi har inte ens tagit chansen att försöka få till ett äldreboende med en privat entreprenör. Driver man inte sin egen politik är det ingen mening att vara med och bilda majoritet, säger Anders Östlund, více ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Han fullföljer sitt uppdrag fram till årsskiftet. Därefter lämnar han politiken.

– Jag är ordförande i föreningsutskottet och känner ansvaret gentemot föreningarna att avsluta förhandlingarna som vi håller på med. Men sedan får det vara nog. Jag har inte heller tid att fortsätta.

”Vi har lagt oss platt”

Jonny Bratberg, andre vice ordförande i kunskapsnämnden, väljer att lämna alla sina uppdrag med omedelbar verkan med bara två månader kvar av mandatperioden.

– Jag skulle ändå ha slutat vid årsskiftet på grund av tidsbrist. Men jag kände att jag ville markera att jag inte är nöjd med partiets ledning. Frågorna vi gick till val på blev bortglömda. Vi har lagt oss platt för Socialdemokraterna.

Både Anders Östlund och Jonny Bratberg – arbetskamrater på egna företaget Creamb – tycker att Centern borde ha tagit fram ett par profilfrågor per nämnd som C-politikerna skulle ha drivit konsekvent.

– Men det har varit dåligt med strukturen och styrningen. Partiet har inte ens tillsatt en ersättare i kunskapsnämnden trots att jag haft förslag på bra namn, säger Jonny Bratberg.

Förvånad över kritiken

C-ordföranden Veronica Wernersson är förvånad över kritiken.

– Vi har haft både våra egna gruppmöten och möten tillsammans med Socialdemokraterna där alla har haft chansen att lyfta frågor och diskutera hur vi ska jobba.

Har ni vikt ned er?

– Det har varit ge och ta hela tiden. Vi har drivit igenom vissa frågor och tvingats backa i andra. Men så har det varit också för Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons