Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda V-råden avgår

Försöket med delat ledarskap inom Vänsterpartiet i Sand­viken höll inte ens ett år. När Karin Gustavsson inte fick tiden att räcka till ville inte Ann Östman fortsätta på egen hand.

Annons

På måndagsförmiddagen meddelade de båda oppositionsråden att de lämnar alla politiska uppdrag.

Vänstern införde dubbelkommando i samband med att Karin Nilsson slutade förra hösten. Karin Gustavsson och Ann Östman såg då det delade ledarskapet som en möjlighet att kunna kombinera ett krävande politiskt uppdrag med yrkesarbete och familjeliv.
– Men nu jag får det helt enkelt inte att gå ihop, säger Karin Gustavsson, ensamstående trebarnsmamma som arbetar som lärare på folkhögskola och som sedan i maj dessutom är deltidsbrandman.

Hinner inte
44-åringen från Österfärnebo säger att hon till sist insåg att hon byggt upp livet på en ”glädjekalkyl”.
– Jag hinner inte göra ett bra jobb och väljer därför att lämna över till någon annan. Det här är ett uppdrag för heltidspolitiker eller människor som styr fritt över sin tid.

När Karin Gustavsson valde att avgå följde Ann Östman hennes exempel.
– Det uppstod ett nytt läge när Karin ville sluta. Jag tyckte annars att vi var på väg att hitta formerna för vårt samarbete.

Den 55-åriga konsulenten vid länsbiblioteket ansåg inte att hon hade tid att bli ensamt oppositionsråd för Vänstern.
– Då skulle jag behöva gå ned på halvtid och det fungerar inte med mitt jobb. Eftersom jag ofta befinner mig på resande fot är det också svårt för mig att bevaka utvecklingen i Sandvikens kommun.

”Lika bra att det sker nu”
Caroline Andersson, Vänsterns ordförande, beklagar avhoppen men ser samtidigt fördelar med att efterträdaren får chansen att hoppa in med nästan tre år kvar till nästa val.
– Det är lika bra att det sker nu så att nästa oppositionsråd hinner bli varm i kläderna.


Hur ser du på det delade ledarskapet?
– Det är både och. Det var bra att ha två personer som hade varandra att resonera med och ta stöd av. Samtidigt tar det ju lite tid med överlämningarna.

Mer läsning

Annons