Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandy med alkohol men inte bowling med alkohol

Kombinationen bowling och alkohol väntas få nobben när nya Trebekohallen inom kort får sin tillståndsansökan prövad.

Bandy och alkohol går däremot bra ihop när Göransson Arena nu söker alkoholtillstånd i egen regi.

– Skillnaden är att Trebekohallen inte har en restaurang som är avskild från den övriga anläggningen, förklarar alkoholhandläggaren Birgitta Lundgren.

Annons

Alkohol och idrott hör inte ihop enligt Sandvikens kommuns riktlinjer för serveringstillstånd. För idrottsarenor och idrottsevenemang ska tillståndsgivningen vara restriktiv, enligt kommunens egen alkoholpolitik.

Inte alltid enligt lagtexten

Men vid de tillfällen politikerna satt ned fötterna och sagt nej till alkoholservering i idrottsmiljöer där många unga vistas, har det inte alltid visat sig finnas täckning i lagtexten för den restriktiva hållningen.

Nu är frågan om idrott, ungdomar och alkohol högaktuell igen. Detta i samband med att både nya privatägda bowlinghallen och Göransson Arena söker egna alkoholtillstånd. I arenabolagets fall ska det nya tillståndet ersätta det nu gällande som avhoppade entreprenören Claus Hartwig fortfarande står för.

– Alkohollagen utesluter inte alkoholservering på idrottsanläggningar. Vi har också fått en praxis som blivit allt mer tillåtande i takt med att idrottsanläggningarna börjat användas för andra saker än idrott. Men det är viktigt att serveringen sker tydligt avskild från publikläktarna, säger Birgitta Lundgren.

Föreslår nej i bowlinghallen

Utifrån det resonemanget föreslår hon politikerna i individ- och familjeomsorgsnämnden att säga nej till servering i Trebekohallen.

I motiveringen skriver Birgitta Lundgren att Trebekohallens restaurang inte är avskild från bowlingsdelen och därför tangerar karaktären av sport- och fritidslokal. Hon noterar också att Trebeko på sin hemsida gör reklam för barnkalas och discobowling för ungdomar i sin hall.

Däremot ser Birgitta Lundgren och IFO-förvaltningen inga hinder för att Göransson Arena ska få alkoholtillstånd. Öl, vin och sprit ska, enligt förslaget, få säljas i och på en avgränsad yta utanför restaurangen, på själva bandyplanen vid större arrangemang samt till slutna sällskap i konferensavdelningen och i entréhallen.

Mer läsning

Annons