Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyexperten Andreas spelar mot spelarna

/
  • Sätter oddsen. Andreas Arver sätter oddsen på helgens matcher i World Cup. ”Man ska ha ett otroligt intresse för idrotten och dessutom gilla siffror”, säger den Sandvikenuppväxte bandyexperten om sitt drömjobb som oddssättare på Svenska Spel. I bakgrunden ishockeyspecialiserade oddssättaren Stefan Österberg från Valbo.

Spelar du på matcherna i helgens World Cup, spelar du mot Andreas Arver. Sandvikenbon är en av två oddssättare på Svenska Spel som är specialiserad på bandy.

– Jag känner mig som en professionell idrottsman som har lyckan att få jobba med min hobby, säger han.

Annons

Andreas Arver följer World Cup från Svenska Spels hyrda loge i Göransson Arena. Därifrån bestämmer den Sandvikenuppväxte före detta bandymålvakten vilka odds som ska erbjudas spelarna i de olika spelformerna.

Träffar han rätt blir spelet lönsamt för arbetsgivaren. Hamnar oddsen fel kan skickliga spelare utnyttja tillfället att fylla plånboken.

Spännande jobb

– Alla spelar mot oss. Det är inte alltid vi vinner. Det finns många skickliga spelare där ute. Men det driver bara oss att bli ännu bättre. Det är det som gör det här jobbet så spännande, säger ishockeysexperten Stefan Österberg från Valbo som slagit sig ned i logen med sin bärbara dator för att göra kollegan sällskap.

Oddssättarna som jobbar med de stora fotbollsligorna ute i Europa har utan att behöva anstränga sig tillgång till en oändlig mängd information om transferrykten, formkurvor, muskelbristningar, skilsmässoproblem och andra saker som kan påverka resultaten. Som expert på en smal och inte särskilt medial idrott som bandy måste Andreas Arver själv göra jobbet med bakgrundsinformationen.

Brett kontaktnät

– Det är lite som att jobba som grävande journalist. Man måste ha ett brett kontaktnät för att kunna skaffa sig insyn och hålla sig uppdaterad om vad som händer i lagen.

World Cup är ett lysande tillfälle för 35-åringen från bandysläkten Kihlström att tidigt på säsongen se många lag på kort tid.

– Försäsongen är jätteviktig för mig. Det är fundamentet för allt som kommer sedan.

Andreas Arver följer spelet lite annorlunda än den vanliga bandyåskådaren.

– Jag tittar mer på detaljer och är extra noga med att följa nyckelspelarna. När Magnus Murén började bli punktmarkerad förra säsongen var det en viktig information för mig för att ta ett exempel.

På frågan vilka som vinner World Cup räknar Andreas Arver upp sex-sju lag.

– Det är ingen som imponerat jättemycket så här långt. Men jag tror det bli rysk slutseger. Det känns som att de ryska lagen ligger snäppet längre fram.

Mer läsning

Annons