Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bantade statsbidrag till myggbekämpning

/

En eventuell mygginvasion vid Nedre Dalälven ska nog kunna bekämpas även i år. Men staten har skurit ned sitt bidrag med en fjärdedel.
– Vi får försöka få pengar från annat håll om det behövs, säger Kia Olofsdotter, ny vd i kommunägda Neda som ansvarar för myggbekämpningen.

Annons

De fyra projektanställda myggbekämparna, med forskaren Jan Lundström i spetsen, håller nu på med uppföljning och förberedelser. En viktig del är att räkna infångade myggor.

Bekämpningsmedel har köpts in och helikoptertjänsterna är upphandlade.

Det som återstår är finansieringen och de nödvändiga tillstånden – så som det brukar vara vid den här tiden på året.

Myggbekämpningen vid Dalälven har bedrivits som projekt och med kort framförhållning ända sedan den starten i början av 2000-talet.

För snart två år sedan fick Leif Jansson, förvaltningschef i Sandvikens kommun, uppdraget att utreda förutsättningarna för en ny organisation för myggbekämpningen. Den nya organisationen ska vara långsiktigt finansierad.

För ett år sedan hade remissyttrandena samlats in och i höstas var Leif Jansson klar med ett förslag. Men han avvaktar med att lämna ut förslaget.

– Det är för många oklarheter när det gäller den statliga finansieringen, säger han.

Förslaget bygger på att de berörda kommunerna tillsammans bekostar basorganisation med personal, medan staten finansierar själva bekämpningen där det ingår helikopter, bekämpningsmedel och eventuella insatser för att minska myggkläckningen.

Regeringen släppte nyligen fram 3 miljoner kronor via Naturvårdsverket, en miljon mindre än i fjol. Men hur det blir nästa år är oklart.

Leif Jansson avvaktar så länge det saknas ett mer långsiktigt och heltäckande besked om den statliga finansieringen.

Men årets bekämpning bör kunna ske utan problem. Det tror i alla fall Kia Olofsdotter på Neda.

Hon räknar med att de berörda kommunerna, bland andra Gävle, Sandviken och Tierp, lägger några miljoner i potten, precis som tidigare år. Likaså Region Gävleborg som har tagit över finansieringsfrågorna från länsstyrelsen.

Myggbekämpningen beräknas kosta mellan 8 och cirka 20 miljoner kronor, beroende på hur många gånger helikoptern behöver gå upp i luften och sprida det biologiska bekämpningsmedlet.

– I fjol behövdes två bekämpningar. Båda var lyckade. Året innan behövdes inga alls, konstaterar Kia Olofsdotter.

Sommaren 2012 var dock olidlig för befolkningen vid Nedre Dalälven. Då kunde man inte gå ut utan att överfallas av de ettriga myggorna.

För drygt ett år sedan presenterade Länsstyrelsen i Gävleborg förslag på hur myggproblemen kan hanteras på lång sikt. Det handlar bland annat om att ändra regleringen av älven och låta kor beta på ängarna för att hindra myggen att sprida sig. Biologisk bekämpning går dock inte helt att komma ifrån, menade utredarna.

Länsstyrelsen har sökt pengar, cirka 1 miljon kronor, för att fortsätta förberedelserna. Men regeringen har inte gett några pengar till detta, vare sig i fjol eller i år.

Mer läsning

Annons