Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ett program på Sandvikens nya friskola

Lernia College AB får tillstånd att starta gymnasiefriskola i Sandviken.
Men bara med ett program. De övriga tre programmen som företaget begärt tillstånd för skulle krocka med motsvarade utbildningar inom kommunens egen gymnasieskola, bedömer Skolinspektionen.

Annons

Samtidigt som elevantalet inom gymnasieskolan sjunker kraftigt under de närmaste åren, vill två privata företag starta nya friskolor med teknisk inriktning i Sandviken från och med hösten 2010.

Lernia College AB fick i går både ja och nej av Skolinspektionen. Företaget får klartecken för ett energiprogram med inriktning på energi och VVS-teknik.

Däremot anser Skolinspektionen att den kommunala skolan skulle ta för stor skada om Lernia tilläts starta utbildningar i el- och automationsteknik, ingenjörsteknik och produktionsteknik.

– Jag är något förvånad över beslutet. Men jag fick det så sent som för fem minuter sedan så jag har inte hunnit tänka igenom det ordentligt. Förmodligen startar vi en skola med energiprogram i Sandviken. Men vi måste fundera på det en vecka. Vi har ju också möjlighet att överklaga beslutet, säger Peter Sandström, affärsområdeschef på Lernia.

Inom de närmaste veckorna väntas Skolinspektionen också ta ställning till Baggium Utbildnings AB:s ansökan om att starta Sandvikens Praktiska Gymnasium med tio program med ett stort inslag av arbetsplatsförlagd praktik.

Utifrån Skolinspektionens hänsynstagande till den kommunala skolan i fallet Lernia är det troligt att även Baggium får ”ja” för några utbildningar som inte finns i Sandviken i dag och ”nej” för utbildningar som ligger nära exempelvis fordons-, handels- och omvårdnadsprogrammet inom den kommunala skolan.

Undervisningsrådet Gunnar Persson säger att principen är att kommunerna ska ha möjlighet att behålla sina nationella program. Hänsyn tas också till elevutvecklingen.

– Det har vi alltid gjort. Men förutsättningarna ser ju annorlunda ut i dag när underlaget minskar i stället för, som tidigare, ökar.

Sandvikens kommuns gymnasiechef Magnus Höijer tycker det är bra att Skolinspektionen väger in sådana faktorer i sina bedömningar.

– Vi måste ju ha gymnasieskolor som håller långsiktigt också, säger han.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons