Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärrek slår myggrekord

47 000 myggor på en natt – det låter omöjligt men är helt sant.

Annons

 Så många fångades nämligen i en myggfälla i Bärrek i veckan och därmed har man slagit det gamla Österfärneborekordet med marginal.

– Myggproblemen här liknar ingenting annat, säger Jan Lundström, myggprojektet.

Det var på natten mot tisdagen som myggprojektet hade satt ut en myggfälla bland husen i Bärrek. Morgonen därpå fanns hela 46 700 myggor i fällan. Som jämförelse förklarar Jan Lundström, ansvarig för myggprojektet, att det normala är att fånga omkring 2 000 myggor per natt i ett ganska myggrikt område:

– Jag arbetade ett tag i ett våtmarksområde vid Sundsvall. Det var mitt första jobb och jag tyckte det var helt fruktansvärt med alla mygg där, det var det mesta jag sett. Där fick vi in 30 000 myggor i fällorna på en hel sommar. Här är det alltså 47 000 på bara ett dygn. Det är horribelt.

I dag besöker de berörda länsstyrelserna, regionförbunden och landstingen Gysinge för ett samrådsmöte tillsammans med myggprojektet. Pengarna till projektet börjar ta slut, kommunerna har lovat att fortsätta bidra men från regeringshåll har det varit tyst – det hoppas Lundström att dagens besökare kan hjälpa till med:

– Det är viktigt att de rycker in och stöttar oss och visar sin goda vilja nu. Det här är ett stort tekniskt och biologiskt avancerat projekt, får vi inte resurserna blir vi tvungna att lägga ner. Men jag tror att man också från myndigheternas sida förstår allvaret i det här.

Mer läsning

Annons