Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst att bo i Sandviken – enligt Fokus

Sandviken är regionens bästa kommun att bo i, om man ska tro nyhetsmagasinet Fokus rankning. Allra sämsta kommunen, om man ser till samma lista, är Älvkarleby.

Annons

För fjärde året i rad har magasinet Fokus rankat alla landets kommuner. Man utgår från 30 olika faktorer som lärartäthet, kommunal skattesats, valdeltagande, pappaledighet och arbetslöshet och räknar utifrån det ut hur bra kommunen är att bo i. Den av regionens kommuner som placerar sig bäst är Sandviken, som hamnar på plats 137.

Ockelbo hamnar på plats 176 – ett ras jämfört med förra året då man kom på plats 148. Tierp ligger på plats 190 i rankningen, Gävle på plats 231 och Hofors på plats 250. Längst ner bland regionens kommuner finns Älvkarleby som ligger på plats 279, det kommer som en överraskning för kommunchef Annika Forsberg.

– Spontant tycker vi som bor här att det är trevligt att bo här. Visst är skattesatsen hög, det vet vi, och våra skolresultat är inte de bästa. Men sedan finns det ju andra faktorer som billigt boende, närhet till naturen, bra kommunikationer, sådant som vi tycker är positivt.

Hon konstaterar att kommunen får ta till sig rankningen och se om de kan göra något för att förbättra resultatet till nästa år.

– Men jag tror inte att folk vantrivs så väldigt här.

Mer läsning

Annons