Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Battal Batti åter aktuell i målet om knivdramat

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand anser fortfarande att S-politikern Battal Batti var hjärnan bakom knivskärningen på Nya Bruket.


Det framkom när rättegången mot de tre släktingarna inleddes i hovrätten på tisdagen.


Rättegången omgärdas av ett stort säkerhetspådrag.

Annons

Trots att den socialdemokratiske politikern Battal Batti är friad från misstanke om inblandning i knivskärningen på Nya Bruket 1 maj förra året anser vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand att han hade en drivande roll i konflikten.

Sedan tidigare rådde osämja mellan familjerna och konflikten spårade ur när fem män hamnade i ett knivslagsmål. Upprinnelsen till konflikten var frågan om vem som skulle betala underhåll för ett barn.

Vilka som var gärningsmän och vilka som var offer i knivslagsmålet kunde tingsrätten inte slå fast. Därför friandes de tre män som hade åtalats.

Hammarstrand överklagade sedan domen. Han anser att tingsrätten värderade bevisen felaktigt. Han menar också att dålig luft i salen kan ha påverkat utgången i målet. Brist på syre i salen kanske påverkade rättens möjlighet att inhämta information.

På tisdagen inledde hovrätten förhandlingarna i Gävle. Hammarstrand anser fortfarande att männen gjort sig skyldiga till mordförsök eller grov misshandel.

Förhandlingarna omgärdas av ett stort säkerhetspådrag. Polisen lät alla som skulle ta sig in i rättssalen passera genom en metalldetektor och visiterade därefter samtliga personer. Enligt polisen finns en hotbild.

Hammarstrand hävdar fortfarande att de tre männen var beväpnande med två knivar och ett metallrör. Den kniv, en dekorationskniv, som en av de angripna bar på användes aldrig.

– Battal Batti ringde till de tre släktingarna och sa att de skulle använda vapen om det blev nödvändigt, säger han.

Under gårdagen fick en av de två män som enligt Hammarstrand blev angripen berätta om vad som hände på Nya Bruket.

I sak framkom inget nytt, men det står klart att mannen i dag har sämre minnesbilder av vad som hände. De åtalades försvarsadvokater ställde en rad frågor som mannen tidigare kunde svara på. Men nu blev hans svar att han inte minns.

Under knivslagsmålet lyckades han undkomma och tog sig till sin lägenhet tillsammans med sin bror. Med punkterad lunga larmade han sedan SOS.

Förhandlingarna i hovrätten fortsätter i dag och avslutas under torsdagen.

Mer läsning

Annons