Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Battal Batti får 25 000 kronor

S-politikern Battal Batti får 25 000 kronor i ersättning för lidandet han genomgick som häktad i somras.

Annons

 

Beloppet är högre än det som vanligtvis betalas ut. Justitiekanslern, JK motiverar detta med att häktningen fick stort utrymme i nyhetsrapporteringen.


Uppmärksamheten kring S-politikern Battal Batti blev stor när han häktades i somras som misstänkt för anstiftan till mord och övergrepp i rättssak.


Det var efter det uppmärksammade knivbråket på Nya Bruket som misstankar riktades mot Battal Batti. Efter en vecka släpptes han och misstankarna skrevs av.


Nu betalar JK ut 25 000 kronor till Battal Batti för det lidande han genomgick under tiden i häktet. Beloppet är högre än det som brukar betalas ut. Detta eftersom JK bedömer att lidandet blev betydligt större då det framgick genom medierna vem som satt häktad.


Battal Batti ansökte även om ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Men enligt JK har han inte kunnat visa att han gick miste om tolkuppdrag under tiden i häktet.
I oktober anmälde Battal Batti vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand till Justitieombudsmannen, JO, för att denne hade "kohandlat" med Battal Battis släkting under pågående förhandlingar i tingsrätten. Anmälan avslogs dock av JO några veckor senare.

 

Mer läsning

Annons