Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre service eller sämre demokrati när tre byggnämnder blir en

I dag klubbas beslutet om att bilda en ny politisk nämnd som ska styra byggandet i Västra Gästrikland.
Motiven är att det blir mindre sårbart och att kvalitén och servicen blir bättre. Kritikerna menar att demokratin och den politiska insynen försämras.

Annons

I den nya gemensamma samhällsbyggnadsnämnden som börjar jobba vid årsskiftet, samlas politiker från Hofors, Ockelbo och Sandviken.

Kommunpolitikerna i Ockelbo gav klartecken för ett par veckor sedan. I kväll är det dags för kommunfullmäktige i Sandviken och Hofors att ta ställning.

I Ockelbo mötte förslaget motstånd från både Sverigedemokraterna och Folkpartiet.

Folkpartisterna Bo Stenbeck och Stig Mörtman hävdade att den sammanslagna nämnden kommer att domineras av den politiska majoriteten och ge mindre insyn. Därför ville de att ett särskilt oppositionsråd tillsätts. De saknade också en analys av konsekvenserna för näringsidkarna i Ockelbo.

När frågan togs upp i kommunstyrelsen hävdade Stenbeck också att sammanslagningen skulle leda till att Ockelbo förlorar både jobb och invånare.

I Sandviken gjorde KD-politikern Majvor Lisselg gemensam sak med SD:s båda företrädare. De reserverade sig mot beslutet.

De menade att demokratin urholkas, att de mindre kommunerna drabbas på Sandvikens bekostnad och att det blir mera bilkörning som drabbar miljön.

"Vi är emot det för att det minskar demokratin", sa Majvor Lisselg till Arbetarbladet.

Den gemensamma nämnden får elva ledamöter – fem från Sandviken, tre från Hofors och tre från Ockelbo.

Ordförande blir en politiker från Sandviken. Personalen, cirka 60 personer, blir formellt anställda i Sandvikens kommun. Kostnaderna fördelas efter invånarantalet vilket innebär att Sandviken står för drygt två tredjedelar.

Mer läsning

Annons