Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare kapade hans namn och bil

/
  • Sven-Inge Johansson i Sandviken vill varna andra för bluffare som stjäl namn och bilannonser. Han själv upptäckte att någon annonserade ut hans bil till ett vrakpris på Blocket och polisen menar att vrakpriset lockar många till att betala in en handpenning. Samtidigt står polisen handfallna då de flesta bedrägerierna görs från utlandet.
  • Sven-Inge Johansson i Sandviken vill varna andra för bilbedragarna som stjäl namn och bilannonser från nätet. Han själv upptäckte att någon annonserade ut hans bil till ett vrakpris på Blocket och polisen menar att fyndpriset lockar många till att betala in en handpenning. Samtidigt står polisen handfallna då de flesta bedrägerierna görs från utlandet.

Häromdagen annonserades Sven-Inge Johanssons bil ut till ett vrakpris på Blocket.

Det visade sig att en bedragare använt Sven-Inges namn och bil för att lura spekulanter till att betala en handpenning för bilen.

Hos polisen väller just nu anmälningar om liknande bilbedrägerier på Blocket in.

Annons

Sven-Inge Johansson i Sandviken köpte sin gröna Saab 9-5 med pilotpaket via en annons på Blocket i maj.

För några dagar sedan började det helt plötsligt ringa bilspekulanter som gärna ville köpa hans bil. Spekulanterna hänvisade till annonsen på Blocket som bjöd ut bilen till försäljning för fyndpriset 95 000 kronor.

Men bilen, som är värd 170 000 kronor, hade Sven-Inge inga intentioner att sälja och någon annons hade han heller inte lagt ut på Blocket.

– Jag blev väldigt förvånad när det började ringa, och ännu mer förvånad när jag själv såg bilen ligga ute till försäljning på Blocket.

Han berättar att annonsen är exakt samma som han själv svarade på i maj och tror att bedragaren kopierade den redan då.

– Förmodligen har bedragaren kollat i bilregistret att jag köpte bilen, funderar Sven-Inge, som tycker att det är obehagligt att både hans namn och bil används av lurendrejaren.

Sven-Inge polisanmälde direkt bedrägeriet och förklarade för spekulanterna att det hela är en bluff.

En av spekulanterna vidarebefordrade då ett mejl från annonsören, som kallade sig Sven Inge. Han uppger att han arbetar som byggnadsingenjör i staden Hull i England, men att hans föräldrar är svenska och att bilen har använts av familjen vid semestrar i Sverige. I mejlet uppger bedragaren att bilen nu finns i England och att han gärna gör en snabb affär.

– Idén är att lura köparen att betala in en handpenning eller "transportkostnad" på mellan 10 000-20 000 kronor för att säljaren ska hålla på bilen. Eftersom bilarna ligger ute för vrakpriser är det en del köpare som faktiskt betalar, säger Gävleborgspolisens presstalesman Mikael Hedström och berättar att den här typen av bedrägerier ökar lavinartat.

– Jag ljuger inte om jag säger att det finns en packe som är 30-40 centimeter hög här hos oss med sådana här ärenden, säger Hedström.

Han berättar att när polisen börjar utreda vem som ligger bakom bluffannonserna leder spåren ofta till utländska servrar.

– Och då kommer vi ingen vart. Då måste vi ha internationell hjälp och de här relativt små bilbedrägerierna är inte prioriterade, säger Hedström uppgivet.

Mer läsning

Annons