Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningsbyråer anmäls till Konkurrensverket

Pågår det kartellbildningar bland begravningsbyråerna? Det utreder Konkurrensverket efter att Sandvikens kommun anmält Sveriges Begravningsbyråers Förbund för att ha bojkottat ett anbud.

Annons

När någon har avlidit och ingen har råd att betala för begravningen är det kommunen som betalar. Nyligen gick Sandvikens kommun ut och begärde in anbud på begravningarna i kommunen – något som rör sig om ett tiotal per år.

När anbudstiden hade gått ut valde kommunen att kontakta Konkurrensverket.

– Konkurrensverket har informerat oss om kartellbildningar och uppmanat oss att höra av oss när vissa saker inträffar. Nu hade vi fem som hämtade ut förfrågningsunderlaget, men det kom bara in ett anbud, berättar inköpschefen Håkan Bergström.

Konkurrensverket har därefter startat en utredning och gjort gryningsräder mot Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF.

– Det är för tidigt att säga om det blir en stämning men vi arbetar förstås emot det, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på Konkurrensverket.

I ett pressmeddelande från Sveriges Begravningsbyråers Förbund, SBF, uppger man att man inte deltar i upphandlingar av den typen av etiska skäl. Rätten att själv välja begravningsbyrå borde också gälla dem som ska begrava sina anhöriga på kommunens bekostnad, anser man.

– Samtidigt handlar det här om hur skattebetalarnas pengar ska användas på bästa sätt. Den etiken måste man också ta hänsyn till, säger Dominius.

Mer läsning

Annons