Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behöver vi inte bekymra oss över den globala uppvärmningen?

… Per-Olof Eriksson, tidigare vd i Sandvik, som i en debattartikel i Dagens Industri hävdar att det vare sig är realistiskt eller nödvändigt att minska koldioxidutsläppen.

Annons

– Nej, inte till den grad som nu är. Vi har så mycket annat än koldioxid som påverkar klimatet.

– Ja, jag tror faktiskt att de varit för kategoriska och även har fel. Det verkar ju nu som att de fastnat för att det blir katastrof med koldioxiden men när man tittar på det närmare så är det långtifrån klart.

– Den kallaste vintern på jorden var den vinter som gick. Det är svårt att mäta medeltemperatur och man kan säga att det inte hänt så mycket under de senaste 20 åren. Slutsatsen att en fördubbling av mängden koldioxid ska ge en ökning av temperaturen med två till fyra grader finns all anledning att ifrågasätta.

– Nej, inte av koldioxid. Jag tycker inte ens vi ska försöka göra det. Men vi har många miljöproblem. De kinesiska städerna är fulla med svavel och nitrösa gaser som är osunda för människan. Det finns moderna motorer som kraftigt minskar de utsläppen. I närområdet är det väl snart dags att ta ordentligt tag med Östersjön, säger Per-Olof Eriksson.

Mer läsning

Annons