Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt-Olov läser i radio

/
  • radiopratare. Sandvikenförfattaren Bernt-Olov Andersson läser sin nya roman Balladen om Big O som en sommarföljetong i Radio Gävleborg.

Sandvikenförfattaren Bernt-Olov Andersson läser sin nya roman i Radio Gävleborg i sommar.
Balladen om Big O heter följetongen som sänds i 37 avsnitt med start måndagen efter midsommar.
– Den handlar mycket om drömmar. Och om musik, säger han.

Annons

Balladen om Big O är en fristående fortsättning på Bernt-Olov Anderssons uppskattade brukstrilogi.

Även de övriga böckerna i trilogin, Min älskade slaktare, Syrenernas tid och Som en lilja, har sänts som radioföljetonger, 1989, 1995 och 1997.

– Särskilt när Syrenernas tid sändes blev det en väldig uppståndelse kring den. Det var till och med så att man stängde av maskinerna på Järnverket för att lyssna på radion, berättar Bernt-Olov Andersson.

Samma sommar fick en reporter en utskällning av polisens vakthavande befäl för att hon ringde precis under radioföljetongen. Precis som i trilogin utspelar sig Balladen om Big O på bruket. Omgivningarna och persongalleriet känns igen. Tiden är 1964–65 och huvudpersonen Ola startar ett band och drömmer om ett annat liv någon annanstans.

– Det hände mycket inom musiken under de här åren. Bland annat fanns det en musiker som hette Roy Orbison, och han var min stora favorit. Jag var 17 år när jag såg honom uppträda på Nya Folkets hus i Stockholm 1965, berättar Bernt-Olov Andersson.

Även bokens Ola går på konsert med Orbison.

Som bok släpps Balladen om Big O på Smedsgårdsbluesen 3 augusti. Alltså mitt under det att radioföljetongen sänds i radio.

Mer läsning

Annons