Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked om skolvarslen först i höst

De centrala förhandlingarna om uppsägningarna inom skolorna i Sandviken avslutades i går i oenighet.
Fortfarande är det konsekvenserna inom grundskolan som lärarfacken inte anser att arbetsgivaren lyckats klargöra.
– Det finns i dag ingen saklig grund för uppsägningar, säger Margith Lindh, Lärarförbundets ordförande.

Annons

Personal och elever får gå på sommarlov utan besked om vilka som har jobben kvar när skolan börjar igen i höst.

Förhandlingarna drar ut på tiden. När det gäller grundskolan är kommun och lärarfack inte ens överens om vilka grundförutsättningar som gäller.

Grundskolechefen Lars Walter räknar med att den nya organisationen ska vara klar innan nästa läsår börjar i augusti.

– Men det är tajt. För varje dag som går blir det allt tuffare att hinna med, säger han.

Vid gårdagens centrala förhandlingar företräddes Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund av sina respektive ombudsmän. Förhandlingarna avslutades i oenighet och ska återupptas efter skolavslutningen.

Oenigheten handlar framför allt om arbetsgivarens information om vad som händer när de cirka 60 varslade inom grundskolan försvinner.

– Vi är noga med att följa lagar och regler och har täta kontakter med vår organisation, SKL. Vi tycker att vi gett tillräcklig information. Men i en förhandling mellan två parter finns det alltid en risk för att man inte tycker likadant om vissa saker, säger Lars Walter.

Enligt Margith Lind har lärarfacken inte fått en klar bild av hur många lärartjänster som tas bort och hur arbetsbördan påverkas för de lärare som blir kvar.

– Vi vet att de som jobbar vidare får genomföra betydligt fler lektioner. Dessutom får de större grupper och en mer komplex undervisningssituation. Men arbetsgivaren måste tydligare kunna precisera vad som kommer att hända så att vi får en klar bild av vad vi förhandlar om.

Någon saklig grund för uppsägningar anser de båda lärarfacken att det inte finns i dag. Därför fortsätter förhandlingarna.

Totalt är 100 personer varslade inom förskola, grundskola och gymnasium. Men eftersom det dessutom tas bort tjänster i samband med vikariat som avslutas och pensioneringar handlar det totalt om uppåt 150 personer som försvinner från förskolor och skolor i höst.

Mer läsning

Annons