Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om arbetsnedläggelse kan tas på måndag

/
  • Ioan Paris tänker inte skriva under något kollektivavtal inför hotet om arbetsnedläggelse. Hoforsföretagaren anser att han som arbetsgivare måste ha rätt att själv värdera arbetstagarnas erfarenheter och sätta ingångslöner efter deras kompetens. Han kallar Transports agerande för

Konflikten om lönerna vid företaget som kör ut maten till Sandvikens barn och gamla trappas nu upp.

På måndag väntas Transport besluta om total arbetsnedläggelse om inte HFS skriver under kollektivavtal.

– Då får det bli en vinnare och en förlorare, säger ägaren Ioan Paris, som vägrar teckna avtal.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i lördags har företaget Hofors Flytt och Städ – ansvarig för matleveranserna till Sandvikens förskolor, skolor och äldreboenden – löner som ligger 6 000 kronor under branschens miniavtal.

Transport har länge krävt att HFS ska teckna kollektivavtal. På måndag förmiddag går respiten ut.

Men ägaren Ioan Paris har inga tankar på att vika ned sig inför hotet om blockad.

– Det som händer, det händer. Då får det bli en vinnare och en förlorare, säger han.

Ioan Paris anser att han som arbetsgivare måste ha rätt att själv värdera och sluta avtal med sina egna arbetstagare. Är chaufförerna oerfarna och i behov av kompletterande utbildning blir ingångslönen därefter, menar han.

– Mina anställda har fått välja mellan 110 kronor i timlön, vilket skulle ge 19 300 kronor i månaden, eller 16 000 kronor i månadslön. De har själva valt månadslön. En av chaufförerna får dessutom lön för åtta timmar om dagen fast arbetet bara tar sex och en halv timme. Jag har även varit generös mot min personal i andra avseenden.

Ytterst ovanligt

Men enligt Transportavtalet är minilönen 22 000 kronor i månaden och facket förbereder nu någonting så ytterst ovanligt som ett beslut om arbetsnedläggelse och blockad av arbetsuppgifterna.

– Vi har kallat Ioan Paris till möte på måndag förmiddag. Kommer han inte då sätter vi med största sannolikhet igång en process som innebär att det blir arbetsnedläggelse 28 september. Vi kan också hemställa om sympatiåtgärder från arbetsplatser där företaget exempelvis tankar eller servar sina bilar, säger ombudsmannen Niclas Sandström.

Förbereda

På Sandvikens kommun följer man noga händelseutvecklingen i konflikten mellan matleverantören och Transport.

– Vi har börjat förbereda oss genom att ta kontakt med alternativa leverantörer. Vi löser det så att maten kommer ut till både pensionärerna och barnen, säger kostchefen Maria Eriksson.

Mer läsning

Annons