Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om pengar till myggjakt dröjer

Myggbekämparna vid nedre Dalälven vill ha ett tidigt besked om staten tänker gå in med pengar till nästa års insats.

Men regeringen håller fortfarande på att utreda frågan. Och något datum för när det ska vara klart är inte satt.

Annons

De senaste dagarna har flera lokala medier rapporterat att det skulle vara klart att regeringen anslagit 4 miljoner kronor i nästa års budget till myggbekämpning i Nedre Dalälven sommaren 2010. Detta på förslag från näringsdepartementet.

Men det stämmer inte.

Myggprojektets ansökan om ekonomiskt stöd på 4 miljoner är fortfarande under beredning.

– Det har absolut inte fattats något beslut. Det är en beredningsprocess som pågår med flera departement inblandade och det går inte att säga när den blir klart, säger Anna Suup Wallin, departementssekreterare på näringsdepartementet.

Men det blir inte de närmsta veckorna.

Missuppfattningen om det färdiga beslutet kallar Anna Suup Wallin för ”mycket märklig”.

Forskarna som bekämpar myggen kring Nedre Dalälven har efterlyst större framförhållning och tidigare besked från myndigheterna både när det gäller pengar och tillstånd.

I snitt krävs ungefär 7 miljoner kronor per år för att kunna driva myggprojektet. Pengarna används till BTI, helikopter och för att bevaka översvämningsmyggans kläckningsplatser och följa upp gjorda insatser.

Man hoppas att Heby och Sandvikens kommuner ska fortsätta att skjuta till 1 miljon kronor var och att även andra kommuner ska bidra.

– Men statligt stöd är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta. Annars går allt i graven, säger Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens utvecklings- aktiebolag, Neda.

I april i år meddelade näringsdepartementet att man inte tänkte bidra med några pengar till myggbesprutningen kring Nedre Dalälven den här sommaren. När myggplågan sedan blev akut i somras gick länsstyrelsen Gävleborg in med pengar.

Mer läsning

Annons