Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bestörtning hos partikollegorna i Sandviken

En ledande kommunpolitiker, Battal Batti, s, sitter anhållen för anstiftan till två mordförsök. Hans bror anklagar åklagaren för att ha politiska motiv. Vilken bild ger detta till allmänheten av kommunpolitiken i Sandviken?

Annons

Gemensamt för de reaktioner som Arbetarbladet har fått från Battal Battis partikollegor i Sandviken är en stor bestörtning och en misstro mot vad de får höra.

Samtliga påpekar att Battal Batti bara är misstänkt för anstiftan till två mordförsök och för grovt övergrepp i rättsak.

– Jag har svårt att hitta ord, det första jag känner är sorg och bestörtning. Men viktigt är att han bara är misstänkt och att rättvisan måste ha sin gång, säger kommunalrådet Monica Jacobsson.

Christina Nordstrand, vice ordförande i Arbetarekommunens styrelse, har svårt att se att mannen som nu misstänks för anstiftan till mord är samme man som hon arbetat med politiskt i flera år.

– När jag hörde det blev jag chockad, måste jag säga. Jag känner honom som en trevlig och sympatisk man, otroligt ödmjuk.

Eftersom han inte är dömd går det inte att säga hur detta påverkar arbetet i Sandviken politiskt, menar de. Men faktum är att media har rapporterat om att en medlem i fullmäktige misstänks för grova brott. Till detta kommer att Battal Battis bror, Behzat Batti, anklagar vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand för att ha politiska motiv bakom sitt agerande.

– Mikael Hammarstrand vill komma åt Battal. De tillhör två olika partier och han har lovat 26-åringen sänkt straff om han sätter dit min bror, säger han till Arbetarbladet på fredagen.

– Det där har jag inte någon uppfattning om, det vill jag inte spekulera i, är det enda Monica Jacobsson har att säga om broderns uttalande.

Partikollegan Anncharlott Eimasdotter ställer sig främmande inför broderns resonemang och tror inte att allmänheten låter sig påverkas av sådana uttalanden.

– Jag kan inte tänka mig att folk går på det, då är det verkligen illa ställt. I vårt parti resonerar vi inte så.

Christina Nordstrand tror dock att en sådan anklagelse kan påverka allmänhetens bild av det politiska arbetet i Sandviken negativt:

– Ett sådant uttalande kan säkert skada bilden av politiken i Sandviken.

När åklagaren Mikael Hammarstrand får höra Behzat Battis uttalande skrattar han.

– Det där är så löjeväckande att jag bara kan skratta, säger han och kallar uttalandet "desperat". Jag är jurist och tillämpar lagen i demokratisk anda.

Mikael Hammarstrand är inte medlem i något politiskt parti.

Mer läsning

Annons