Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevis kan ha hunnit förstöras

/
  • Sandvikenhus elektroniska låssystem registrerar alla som använder låskortet för att ta sig in på Tallbacksvägen 17. Logglistor från några av bränderna har inte gett något resultat. Men bevis kan också ha förstörts eftersom listorna från mordbranden på nyårsnatten automatiskt raderades innan polisen nu, långt senare, kom och frågade efter dem.

Polisen väntade för länge med att begära ut logglistor för mordbranden på nyårsnatten.

Nu när det står klart att en pyroman härjar har de hunnit raderas.

– Polisen har inte varit så intresserade tidigare, tycker Stefan Ruumensaari på Sandvikenhus.

Annons

Utredningen om de anlagda bränderna i Norrsätra har nu gått över till enheten för grova brott eftersom Sandvikenpolisen behöver mer folk som jobbar med att hitta den pyroman som härjar i området. Polisen har haft utredningarna på bordet sedan i oktober, men inte kommit någon vart.

Till sin hjälp har polisen kunnat använda logglistor från Sandvikenhus elektroniska låssystem som registrerar vem som går in i huset, men den möjligheten har inte alltid utnyttjats. Vid två tidigare bränder har polisen begärt ut listor men nu när de vill gå längre tillbaka i tiden finns inga bevis kvar.

”Inte intresserade”

Listorna för mordbranden på nyårsnatten, då hela huset fick utrymmas på grund av kraftig rökutveckling, har automatiskt raderats.

– Nu visar de större uppmärksamhet för listorna. Min uppfattning är att polisen inte varit så intresserade tidigare, säger Stefan Ruumensaari, teknisk förvaltare på Sandvikenhus, och den som lämnat ut listorna.

Frågan är hur säkra nyckelkorten egentligen är. Kan inte det här systemet missbrukas?

– Jo, visst är det så. Om en hyresgäst tappar bort eller på annat sätt blir av med sitt kort och inte anmäler det vet vi ju inte vem som har det. Dessutom finns allid möjligheten att en person flyttar från lägenheten och tar med sig kortet medan den andra eller de andra bor kvar. Och rent teoretiskt skulle det även gå att kopiera, säger Stefan Ruumensaari och fortsätter:

– Men när vi får reda på att ett kort kommit på villovägar går vi in och spärrar det omedelbart.

Hittills har listorna inte gett något resultat. Därför riktas misstankarna naturligtvis mot någon boende i huset, något som både personalen inom bostadsbolaget och polisen misstänker men inte vill säga rent ut.

Tipsad person inte misstänkt

Efter ett stormöte med oroliga hyresgäster tidigare i år kom tips på en person som tidigare anlagt en brand.

– Vi kollade upp det tipset i botten och den personen är inte längre misstänkt, säger P-O Granath, som är den Sandvikenpolis som varit ute och pratat med folk efter bränderna.

Mer läsning

Annons