Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket som brann får nytt liv i skolan

/
  • Viktigt för många. På onsdag invigs biblioteket i Österfärnebo i nya fräscha lokaler. Men lösningen att flytta in biblioteket i skolan har varit mycket omdiskuterad. Maria Hellström tycker att engagemanget visar hur stor betydelse biblioteket har för folk.
  • Viktigt för många. På onsdag invigs biblioteket i Österfärnebo i nya fräscha lokaler. Men lösningen att flytta in biblioteket i skolan har varit mycket omdiskuterad. Maria Hellström tycker att engagemanget visar hur stor betydelse biblioteket har för folk.
  • Tidningsupphängning.
  • Snygga hyllor.
  • Busigt. Blomformat bord i knallorange på barnavdelningen.
  • Blivande barnavdelning. Turkos soffa, lila matta, bord i knallorange och fräck rockhängare gör barnavdelningen färgglad.
  • Designat. Runt ett bord står ett tiotal av Carl Malmstens pinnstolar Lilla Åland.

På onsdag invigs biblioteket i Österfärnebo i nya fräscha lokaler. Men lösningen att flytta in biblioteket i skolan har varit mycket omdiskuterad.

Arbetarbladet var med under förberedelserna med att packa upp böcker och skruva ihop bokhyllor.

– Jag tror att det här kan bli ett lyft inte bara för skolan, utan för hela orten, säger Maria Hellström som arbetar på biblioteket.

Annons

I veckan har biblioteket i Österfärnebo varit stängt på grund av flytt. Prästgården, där biblioteket provisoriskt legat sedan den ödesdigra eldsvådan i oktober för två år sedan, har tömts på 4 000 böcker.

– Det har gått väldigt smidigt. Men så har vi heller inte hunnit bygga upp hela vårt mediebestånd efter branden, berättar Maria Hellström.

I skolan har tre klassrum byggts om till ett ljust och luftigt bibliotek. Väggar har rivits och i det som en gång var en skolkorridor blir det ungdomsavdelning och utrymme för släktforskarna.

Omkring 3,5 miljoner kronor har rusten och ombyggnaden kostat.

Nu pågår arbetet med att skruva ihop bokhyllor och andra möbler. Inredningen är stilren med designmöbler men även med en hel del färgklickar.

– Vi har en bibliotekschef (Åsa Wirén Jonsson) som tycker att vi ska satsa på kvalitet och det känns fantastiskt att få det så fint, säger Maria Hellström.

Placeringen av det nya biblioteket har rört upp starka känslor i Österfärnebo. En klar majoritet av befolkningen hade hellre sett ett nytt bibliotek där det gamla stod – något som politikerna inte tog hänsyn till.

Maria Hellström ser engagemanget som ett tecken på hur stor betydelse biblioteket har för folk.

– Och jag har full förståelse för att man kan känna att skolan är en främmande otrygg miljö. Men jag tror att det kommer lösa sig när man väl kommer hit och att det här kommer att bli en mötesplats för alla.

Besökarna behöver heller inte gå in i skolan utan biblioteket har en egen entré.

Maria Hellström påminner om att 1700-talshuset som det gamla biblioteket låg i visserligen var vackert, men egentligen inte speciellt ändamålsenligt.

Det nya biblioteket har hon fullt med planer för – soppluncher, bokprat, författarkvällar och samarbete med utvecklingsgruppen. Och så ska babykaféet återupptas.

– Men framförallt vill jag ha önskemål från låntagarna, säger hon.

Mer läsning

Annons