Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björk och rosor blir hudkräm hos Susanne

/
  • Torkning. Susanne Bilski lägger upp björklöven på ett nät. De ska sedan in i torkrummet innan de används i produkterna. Genom att torka bladen snabbt genom solvärme behåller de näringen.
Foto: Britt Mattsson
  • Kroppsvård. Susanne Bilskis produkter är gjorda i Norrberg och flera av ingredienserna är handplockade.
  • Teknik. För att få hydrolater, blomvatten, använder Susanne Bilski en destillationsapparat. Det kan verka avancerat att göra egna hudvårdsprodukter, men enligt Susanne kan man göra enkla krämer själv.
  • Salvia. Den vita salvian har torkats genom solvärme på ett nät. Salvia är en av de växter som används i Susanne Bilskis hudvårdsprodukter.
  • Extrakt. I Susanne Bilskis skafferi finns en mängd olika örtextrakt. Var och en tydligt märkt.

Björk, daggkåpa och rosor är några av ingredienserna i Susanne Bilskis hudvårdsprodukter. I sitt företag satsar hon på det naturliga och närodlade.
– Det är viktigt för ekosystemet och huden att vi inte använder onaturliga ämnen, säger hon.

Annons

I en timrad stuga i Norrberg produceras hudvårdsprodukter av naturliga ingredienser. Susanne Bilski plockar växter från området och med dem skapar hon allt från tandkräm till hudvård och schampo. Här kommer björkens blad till användning, likaså rosor, salvia, ringblommor, daggkåpor och flera andra växter.
– Det är viktigt både för miljön och för huden att vi använder naturliga produkter. De krämer och schampon som finns i dag innehåller syntetiska ämnen och mineraloljor som varken är bra för oss eller miljön, säger hon.


För ett år sedan började hon utveckla produkter med ingredienser som hon hittar närområdet. Allt innehåll producerar hon inte själv, det är inte möjligt. Men behöver hon en olja så köper hon den svensk och ekologisk. När hon behövde honung och bivax skaffade hon en bikupa till sin gård.
– Jag försöker över huvud taget att leva så hållbart som möjligt och odlar även grönsaker själv, säger hon.


Inne i timmerstugan är det rent och ljust. I ett rum torkar hon växterna genom solvärmen som fångas upp från en solcell på väggen. I ett annat sker produktionen och vid diskbänken står en destillationsapparat och jobbar, här fångas flera ämnen ur växterna upp som i ett blomvatten. Susanne gör också avkok och skapar örtextrakt genom att lägga växter i glycerol.

Fram till 2003 drev Susanne Aroma Institutet i Gävle. När hon sålde det gjorde hon en resa till Brasilien och jobbade ideellt på ett behandlingshem som gjorde egna produkter. Men produktionen var inte helt ny för henne, redan som tonåring började hon göra sina egna hudvårdsprodukter. Hela livet har hon gillat att odla och hennes mamma var intresserad av växter.
– Jag har nog inte köpt schampo på 30 år, minns inte ens sist. Jag har alltid gjort mitt eget, men jag har inte sålt det tidigare, säger hon.
Efter ett halvårs arbete fick Susannes företag Vivaz ut sina produkter på marknaden runt om i trakten.

Samtidigt håller hon föreläsningar om hur man kan använda sig av naturen genom att göra egna produkter eller hitta ingredienser till mat.
Hur framtiden kommer se ut vet hon inte.
– All beror på hur företaget växer. Men folk har börjat tänka på ekologisk och närodlad mat, snart kommer de tankarna kanske till hudvården också, säger hon.

Mer läsning

Annons