Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland stålrören hanteras chocken med galghumor

/
  • OKLART. Efter fredagens informationsmöte på rördivisionen framkom inte mycket nytt. De anställda fick chans att ställa frågor. När Arbetarbladet besökte Sandviks områden var jättevarslet på allas läppar. ”För dem som har jobbat här länge slog det ner som en bomb. Senast när många varslades var jag knappt född”, säger Joakim Lundqvist.
  • SKENET UPPE. Joakim Lundqvist och Sonny Dahlin är två anställda på pressverk 62 som var med under fredagens informationsmöte om jättevarslen. ”Många tar det nog hårdare än vad som syns. Det är ett klimat där det inte är populärt att visa för mycket. Då är det vanligare att höra galghumor efter sådana här besked”, säger Joakim Lundqvist.

Under gårdagen informerades de anställda på Sandvik om varslen av de närmaste cheferna.
Vad som händer i framtiden är fortfarande oklart.
Ovissheten sprider oro på Sandviks område.

Annons

Under fredagens förmiddag informerades anställda på Sandvik, bland annat på rördivisionen, om varslen som lämnades under torsdagen.

När Arbetarbladet kommer in på området efter informationsmötet är varslen och oron på allas läppar.

Mötet gav de anställda en möjlighet att ställa frågor, annars framkom inte mer än vad som redan har rapporterats i media och på intranätet.

– Det är svårt att få besked eftersom så mycket ligger i framtiden, säger Sonny Dahlin som jobbar på ämnesberedningen på pressverk 62.

Hur många och vilka som i slutändan drabbas är alltjämt oklart.

Farhågor om neddragningar har funnits, men beskedet om det historiskt stora varslet av 900 anställda i Sandviken kom chockerande abrupt.

– Allt har gått väldigt fort, och det känner jag är någonting som har varit jobbigt, säger Joakim Lundqvist.

– Många tar det nog hårdare än vad som syns. Det är ett klimat där det inte är populärt att visa för mycket. Då är det vanligare att höra galghumor efter sådana här besked.

Joakim Lundqvist ser positivt på beskedet om att kompetens och inte bara antalet år inom företaget prioriteras.

De anställda som Arbetarbladet pratade med när beskedet om varslen kom, talade om att känslan av att ”det stabila Sandvik” har rubbats, något som även Joakim Lundqvist och Sonny Dahlin till viss del har märkt av.

– För dem som har jobbat här länge slog det ner som en bomb. Senast när många varslades var jag knappt född.

Joakim Lundqvist har förhoppningen att företaget i allmänhet och rördivisionen i synnerhet i slutändan kan gå stärkt ur krisen, eftersom konkurrenterna har en lika svår period som Sandvik. När kurvorna pekar uppåt igen finns möjligheten att vissa av konkurrenterna har fått kasta in handuken.

Någon bitterhet gentemot företagsledningen finns inte, åtminstone inte hos Joakim Lundqvist och Sonny Dahlin.

– Inte ens ledningen visste om detta, det har gått fort även för dem. Det gör att man enklare kan ha förståelse för ledningen, säger Joakim Lundqvist.

Allt har gått

väldigt fort

Mer läsning

Annons