Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåst på 50 000 av internetbedragare

/

Marita blev uppväckt mitt i natten av en påstådd banktjänsteman som meddelade den tråkiga nyheten att det försvunnit pengar från hennes konto.
För att kunna hjälpa Marita behövde den trevlige bankmannen bara några siffror. Det fick han. I nästa stund var Sandvikenkvinnan blåst på sina sparpengar.
– Jag känner mig kränkt och arg på mig själv, säger hon.

Annons

Ett 30-tal kunder i Swedbank, varav flera från Gästrikland, har blivit lurade på tiotusentals kronor vardera i ett stort internetbedrägeri. Nu åtalas ett 15-tal personer för att tillsammans ha begått brotten.

Det var efter jul och nyårshelgen som flera personer i Gästrikland blev uppringda av män som påstod att de jobbade på Swedbanks säkerhetsavdelning.

– Telefonen ringde strax efter klockan fyra på natten. Det var en trevlig och pratsam man som sade att det verkade ha skett ett uttag från min internetbank under natten. Han ville att jag skulle sätta mig vid datorn för att kontrollera några uppgifter, berättar Marita.

Yrvaken klev hon upp ur sängen och knäppte på datorn. Den påstådde bankmannen gick in parallellt med henne och lurade av Marita hennes inloggningsuppgifter.

När Marita började ana att hon blivit utsatt för ett bedrägeri gick hon in på kontot igen. Drygt 50 000 kronor som hon sparat för framtida behov var borta. Marita försökte spärra kontot. Men då var det redan för sent. Senare fick hon veta av banken att hennes sparpengar blivit insatta på en spelsajt.

Flera andra personer blev på liknande sätt avlurade stora summor pengar. En Hoforskvinna i 50-årsåldern upptäckte exempelvis dagen efter samtalet att hon blivit av med 38 000 kronor.

I ett av fallen ska en 24-årig man och två manliga medhjälpare tillsammans ha utfört bedrägerierna och i det andra fallet ska 24-åringen ha agerat på egen hand.

Sammanlagt åtalas nu 15 personer, de flesta med koppling till Dalarna, i Mora tingsrätt för ett 30-tal brott.

Rubriceringen är alltifrån grovt bedrägeri till medhjälp till grovt bedrägeri och försök till bedrägeri. Brotten anses som grova eftersom det handlar om systematisk brottslighet i stor omfattning.

De inblandade ska ha fördelat pengarna som sammanlagt uppgår till nästan 1 miljon kronor emellan sig.

Swedbank och polisen har tidigare sagt sig oförmögna att betala tillbaka de stulna pengarna och hoppet står nu till åklagaren som yrkar på att de åtalade solidariskt betalar skadestånd motsvarande de stulna beloppen.

– Självklart är jag glad att de här personerna nu blivit åtalade. Men jag vet ju inte om det hjälper mig att få tillbaka mina pengar, säger Marita.

I verkligheten heter Marita någonting annat.

Men eftersom hon skäms för att hon lät sig luras vill hon inte figurera med namn och bild i tidningen.

– Jag är arg på mig själv. Men framför allt känner jag mig kränkt av de här personerna.

Mer läsning

Annons