Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bluff bakom klädinsamling till barnhem

En anonym organisation planerar en stor klädinsamling i Sandviken. Enligt lappar i brevlådorna ska kläderna skänkas till barnhem och hemlösa i Polen.
Men Stiftelsen för insamlingskontroll, SFI, varnar för att det troligen är oseriösa personer som bara är ute efter att själva tjäna pengar.
– Det finns all anledning att vara på sin vakt, säger kanslichefen Eva Birath.

Annons

En grupp som utger sig komma från Polen vädjar via lappar i brevlådorna om Sandvikenbornas stöd för en stor klädinsamling till behövande i hemlandet.

Gruppen planerar att genomföra insamlingen i nästa vecka och uppmanar Sandvikenborna att ställa ut kläder i sopsäckar vid sina postlådor på angivna tider.

”Vi hoppas snart kunna fixa en hemsida på internet där vi kan berätta mer om vår organisation”, skriver personerna bakom insamlingen utan att uppge något namn på den påstådda organisationen.

Enligt Eva Birath är det ett mycket starkt varningstecken och en tydlig indikation på att det rör sig om ett blufföretag.

– Tydligen har det blivit en lönsam affär att sälja begagnade kläder i gamla öststatsländer. De personer som sysslar med de här affärerna tjänar stora pengar som går direkt ner i deras egna fickor, säger hon.

SFI får ofta rapporter från olika delar av landet om oseriösa företag som tigger kläder under skenet av att de jobbar med hjälpverksamhet.

– Normalt brukar de uppge ett organisationsnamn som det inte finns organisationsnummer eller kontaktbara personer bakom. När de inte ens uppger ett namn, utan bara hänvisar till en kommande hemsida, finns det naturligtvis extra stor anledning att vara på sin vakt med vem det är man stöttar.

Eva Biraths råd till dem som vill vara säkra på att skänkta föremål kommer rätt personer tillgodo är att vända sig till stora, etablerade hjälporganisationer som exempelvis Röda korset eller till lokalt kända föreningar och församlingar.

Hos SFI kan man kontrollera vilka välgörenhetsorganisationer som är godkända och har fått ett så kallat 90-konto.

I Sandviken pågår regelbunden klädinsamling i handikappomsorgens regi.

Funktionshindrade personer arbetar med att samla in, sortera och laga kläder som sedan säljs av returmagasinet Ånyo eller går som bistånd till Lettland.

– För oss är det naturligtvis inte bra för oss om det dyker upp oseriösa personer som försöker ta hand om kläder på det här sättet, säger arbetsledaren Lars Berglind på Ånyo.

Mer läsning

Annons