Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borrstål 09 invigd med tårta och blues

/
  • INVIGNINGSFEST. Många fanns på plats när Sandvik Materials Technologys nya anläggning Borrstål 09 invigdes i går. 180 personer arbetar inom borrstål på SMT och den nya fabriken har byggts som en 232 meter lång förläggning av finvalsverk 73.
  • ORKESTER. Med musik av Sandbay City Bluesband, klippning av stålband och tårta framkörd på truck invigdes i går Borrstål 09.
  • FANFAR  FÖR SIG SJÄLV. Magnus Mellberg, chef för Borrstål, spelar trumpet i bluesbandet Sand Bay City Bluesband som uppträdde på invigningen.
  • KLIPPTE BANDET. Produktionschefen Stefan Frölander fick klippa bandet när projektet Elwood som lett fram till den nya fabriken avslutades. Naturligtvis var bandet av stål.
  • DAGENS GUIDE. Produkt- och marknadschefen Fredrik Björk fick till slut sin tårtbit efter att ha visat Arbetarbladet runt i nya fabriken.
  • TROTJÄNARE. Sven-Erik Wallin som arbetat på Sandvik sedan maj 1966, gillar skiftgången på nya Borrstål 09. ”Jag tror det blir riktigt bra det här när allt är inkört”, sa han.
  • gillar tårta. Karl Seiler var en av dem som tog för sig av tårtan.
  • BORRSTÅL I MÅNGA RADER. Färdigt borrstål ligger och väntar på order. Ledtiden från lagret är sedan mycket kort.
  • Lät sig väl smaka. Frode Wikmark var en av dem som tog för sig av tårtan när det i går var invigning av Sandvik Materials Technologys nya anläggning

Med pompa och ståt, klippning av stålband och tårta framkörd på truck invigdes på fredagen Sandvik Materials Technologys nya anläggning Borrstål 09.

Investeringen, som kostat många hundratals miljoner kronor, ska tillfredsställa den globala marknadens stora begär efter borrstål från Sandviken.

– Vi var bäst i världen. Nu är vi ännu lite bättre, sa produkt- och marknadschefen Fredrik Björk.

Annons

Det var tidig vår 2007. Världsmarknaden skrek efter borrstål från Sandvik, men kapaciteten hos fabriken i Sandviken räckte inte till. Produktionsvolymerna var för små och en investering i en utbyggnad framstod som allt mer nödvändig.

En projektidé föddes och eftersom mannen bakom, Magnus Mellberg, chef för Borrstål, spelar i bluesbandet Sandbay City Bluesband döptes det hela till Elwood, efter ena brodern i filmen Blues Brothers.

I går kunde nämnde Mellberg konstatera slutet för Elwood och början på det som blev resultatet – nya anläggningen Borrstål 09. Finvalsverk 73 har fått en 232 meter lång och 40 meter bred utbyggnad.

För att öka produktionen

– Våra kunder vill ha mer av våra produkter, så vi har gjort det här för att öka produktionskapaciteten. En viktig del i vår nya fabrik är att flödet är så mycket bättre än i den gamla, sa Magnus Mellberg under invigningen.

– Vi har verkligen skapat förutsättningar att nå våra kvalitetsmål. Nu ska vi lära oss att använda det så att vi får ut maximal effekt av det.

Han tackade alla som varit inblandade i bygget av den nya anläggningen och konstaterades att projektet genomförts helt utan olyckor.

Halvår försenat

Borrstål 09 blev dock ett halvår försenat på grund av lågkonjunkturen och maskinkrångel, men budgeten lyckades man hålla. Exakt hur mycket anläggningen kostat vill Sandvik inte avslöja, mer än att det rör sig om ”många, många hundratals miljoner”.

Arbetarbladet fick en rundtur i den nya fabriken tillsammans med produkt- och marknadschefen Fredrik Björk. Här finns bland annat en ny knäckbänk och en ny dragbänk. Vid synings- och packningsanläggningen arbetar numera tre robotar.

– Tidigare lyfte vi och packade allt manuellt. Förändringen beror inte bara på effektivisering utan även på ergonomi, berättade Fredrik Björk.

I dagsläget jobbar 180 personer inom Borrstål på Sandvik Materials Technology, samma antal som innan nybygget. Fabriken levererar stål till gruvindustrin och Sandvik Mining & Construction och Atlas Copco är de främsta kunderna.

Men hur många tons eller procentuell ökning som den nya anläggningen nu möjliggör, vill Sandvik inte gå in på.

– Men så mycket kan jag säga att vi redan i dag överträffar siffrorna från rekordåret 2008 och inför nästa år har vi ännu högre mål, sa Fredrik Björk.

Kan inte tillgodose alla

Trots den nya produktionskapaciteten finns en så stor global efterfrågan på borrstål från Sandvik att den fortfarande inte kommer att kunna tillgodoses helt.

– På så sätt är vi en flaskhals i världsekonomin. Företag kan inte göra de investeringar de vill på grund av att vi inte räcker till. Nästa steg för Sandvik blir att fokusera på andra områden där proppar uppstår, som till exempel kutstillverkningen.

Mer läsning

Annons