Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortfallen etikett orsakade branden på Sandvik i april

/

Märkningen på kemikalie-säckarna var bristfällig. Därför trodde operatörerna att blandningen var den rätta när de hällde på pulvret i betningsbadet.
– Etiketten hade troligen fallit bort, säger Ulrika Porath, kommunikatör vid Sandvik Materials Technology (SMT) om orsaken till den häftiga branden på Sandviks trådavdelning i Sandviken i våras.

Annons

Sandviks egen utredning, som skickats till Arbetsmiljöverket, visar att branden orsakades av att fel kemikalier hamnade i betningsbadet.

I stället för ren natriumhydroxid innehöll säcken också natriumkarbonat, en kemikalie som innehåller kol och därför reagerade med den heta luten i karet.

Etiketten på säcken visade att den innehöll natriumhydroxid. Den andra etiketten hade antagligen fallit av.

– Vi har kontaktat samtliga leverantörer och krävt tydligare produktmärkning och att de sätter fast etiketterna så att de inte riskerar att falla av eller suddas ut. Kanske borde man sy in etiketterna i säckarna, säger Ulrika Porath.

Lära sig av vad som hänt

Sandviks egna skyddsronder, riskbedömningar och rutiner ska också ses över och revideras när det gäller hur kemikalier ska identifieras och märkas.

Har det brustit i rutinerna?

– Nej, det är ingen enskild rutin som har brustit utan det handlar snarare om en olycklig händelsekedja. Men vi måste lära oss av vad som hänt.

Operatörerna gjorde som de brukar göra när de fyller på kemikalier, vilket sker en till två gånger i veckan.

– Ingen enskild person har gjort fel, säger Ulrika Porath.

Efter branden har medarbetarna uppmanats vara extra vaksamma.

– Hellre bör man kolla flera gånger för mycket än lita på att det är rätt. Om det finns någon som helst misstanke om att det är fel kemikalie så ska man hellre avstå, säger Ulrika Porath.

Betningen av tråden sker tills vidare i Hallstahammar och Fagersta. Maskinerna på trådavdelningen Sandviken har successivt körts igång. I dag är man uppe i cirka 80 procent av den produktionsnivå som man hade före branden.

Än så länge är det oklart när betningen i Sandviken är återuppbyggd. Rivningen av de brandskadade delarna pågår fortfarande.

– Vi utreder vad som är bästa lösningen för framtiden, säger Ulrika Porath.

Mer läsning

Annons