Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortförd tvååring återfunnen

/

En 27-årig Sandvikenbo förde i torsdags bort sin tvååriga dotter från förskolan genom att knivhota en av de anställda.

I mer än ett dygn var pappan efterlyst och flickan försvunnen innan de i går kväll påträffades i en lägenhet i Stockholm.

Pappan greps, och flickan fördes hem till sin mamma i Sandviken.

Annons

Flickans mamma har ensam vårdnad och mannen begränsad umgängesrätt. Under torsdagen hade pappan inget avtalat umgänge, men dök ändå upp på förskolan strax före klockan tolv.
Där krävde han att få hämta sitt barn. Personalen vägrade lämna ifrån sig flickan och mannen gav sig av. En stund senare återvände han, beväpnad med en kniv, och hotade en av de anställda.
Han ska sedan ha begett sig till fots från förskolan. Sedan var både pappan och flickan försvunna.

27-åringen anhölls i sin frånvaro, misstänkt för olaga hot och människorov. Han blev efterlyst och söktes över hela landet.

Förskolans krisplan trädde omedelbart i kraft i torsdags. Personal på den avdelning som drabbades togs ur tjänst för stödsamtal och man kallade in vikarier.
– Det som hänt är fruktansvärt och det är klart att personalen påverkas, säger Anita Persson, kommunens förskolechef.

Alla föräldrar har kontaktats och fått information om vad som hänt.
– Vi har satt in alla tänkbara resurser för att säkra verksamheten. Jag vill betona att personalen gjort ett fantastiskt jobb i samband med incidenten, säger Anita Persson.

Både på torsdagen och i går besökte hon och skolchefen Göran Isberg förskolan.
– Barnen mår bra och det är lugnt och tryggt på förskolan nu. De anställda mår efter omständigheterna också bra, säger Anita Persson.

Vid halvåtta på fredagskvällen påträffades först den tvååriga flickan i en anhörigs lägenhet i Rinkeby, en förort i norra Stockholm. Mannen greps kort därpå när han återkom till lägenheten
  – Det var resultatet av gediget polisarbete, ett samarbete mellan Gävle och Stockholm som gjorde att man lyckades lokalisera mannen till den här lägenheten. Glädjande nog är flickan i säkerhet och på väg hem till sin mamma, sade kammaråklagare Krister Frykman till Arbetarbladet vid 21-tiden i går.

Mannen förhördes under kvällen av Norrmalmspolisen, och anhölls med största sannolikhet efter det. Krister Frykman hade inga planer på att släppa mannen fri.
Personal från socialtjänsten gjorde flickan sällskap hem till Sandviken. Enligt de uppgifter åklagaren hade fått var flickan välbehållen.

Mer läsning

Annons