Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömd historia om Sandviken blir ny pjäs

/
  • Baracker. Här vid Coromant på Mossvägen stod fyra baracker på 60-talet. Nu är de helt borta och ingenstans har historien om barackerna dokumenterats. Författaren och dramatikern Bernt-Olov Andersson har skrivit en pjäs som utspelar sig i en av barackerna. Nästa år sätts den upp i Sandviken.

En glömd del av Sandvikens historia kommer snart att visas upp på scen.


Bernt-Olov Anderssons pjäs Maran utspelar sig bland de unga män som bodde i baracker i Sandviken på 1960-talet.


– Det var en jäkla miljö och jag tycker det är viktigt att den dras fram, säger han.

Annons

En bortglömd del av Sandvikens historia ska nu dammas av och luftas på scen. Dramatikern och författaren Bernt-Olov Andersson berättar i sin pjäs Maran om barackerna där han själv upplevde sin första tonårsfylla.

– Jag har alltid tyckt att det här är min bästa pjäs och så är det viktigt att visa vanligt folks historia. Jag växte själv upp på Mossvägen mittemot barackerna och såg vilken odräglig miljö det var, säger han.

Fylla och slagsmål

I barackerna hamnade unga män från Norrland och Finland när de kom till Sandviken för att jobba i fabrikerna. Här fylldes vardagen med fylla och slagsmål och de drömmar männen hade när de kom hit försvann snart.

– Det var en odräglig miljö, man hade bara packat ihop arbetskraften. Ändå fanns drömmar. En kille jag kände hade ambitionen att utbilda sig till bilmekaniker men i barackernas miljö var det omöjligt, berättar Bernt-Olov.

Den killen blev snart alkoholist – ett öde som Bernt-Olov tror han delar med många andra som levde i barackerna.

Baracklivet saknas

Men i Sandvikens nutidshistoria lyser 60-talets barackliv med sin frånvaro. Tiden finns inte dokumenterad i skrift och fram tills nu inte heller på scen. Bernt-Olov upptäckte tidsluckan när han läste på om bruken inför ett radioprogram.

– Det var en arbetsplats för flera 100 personer, men det finns inte ett ord skrivet om dessa människor. Däremot är varenda pinnstol på Högbo Bruk beskriven. Och hur mycket finns inte om familjen Göransson? För att få en rättvis historia måste allt finnas med, säger han.

Premiär i oktober nästa år

Pjäsen skrevs för nästan 15 år sedan, men sattes av olika anledningar aldrig upp. Men om nästan precis ett år, 2 oktober 2009, ska uppsättningen om barackerna äntligen ha premiär.

Handlingen är påhittad men speglar baracklivet i Sandviken. Året är 1967 och det uppstår en konflikt mellan äldre arbetare och några yngre som drömmer om en rockbandskarriär. Där finns också en flicka som kallas Maran och utnyttjas av männen.

Föreställningen sätts upp i Sandviken under tre veckor nästa år som ett samarbete mellan ABF, Sandvikens Teaterförening, teaterföreningen Vallhall och Kultur- och fritid.

Samtidigt kommer det genomföras studiecirklar där personer som bodde i barackerna får samla sina minnen.

Mer läsning

Annons