Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra fiske i Nedre Dalälven - men släpp storgäddan

Antalet fiskedagar i Nedre Dalälven ökar varje år och är en viktig inkomstkälla för landsbygden.
Nu uppmanar Nedre Dalälvssamarbetet fiskarna att släppa tillbaka storgäddorna i vattnet för att behålla en bra fiskemiljö.

Annons

Antalet fiskedagar sjunker runt om i landet, men Nedre Dalälven bryter den trenden. De senaste åren har fiskedagarna ökat och under förra året landade de på 120 000. Och fiskarna är viktiga för bygden. Varje år beräknas de omsätta över 50 miljoner kronor i området och så vill Nedre Dalälvssamarbetet, NeDa, att det ska fortsätta.

– Det här är en av de viktigaste faktorerna för landsbygdsutveckling och vi har lyckats få hit många eftersom fisket är bra och vi har varit duktiga på att marknadsföra oss runt om i Europa, säger Kalle Hedin, vd NeDa.

I en ny fiskevårdsplan uppmanar NeDa alla gäddfiskare att stoppa tillbaka de riktigt stora gäddor som de får upp. Detta för att gäddan har en reglerande funktion på balansen i ekosystemet.

– Det finns fortfarande väldigt mycket gädda i våra vatten, så i dag är det ingen fara. Men man bör tänka sig för och inte riskera framtiden, säger Kalle Hedin.

I planen diskuteras även öringens framtid. I dag sätts öring ut, men NeDa hoppas på att man ska kunna bygga ut en lokal öringstam som växer naturligt i vattnet.

– Det kräver stora insatser och kommer att ta lång tid men vi jobbar på det, säger Hedin.

Mer läsning

Annons