Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brakförlust för Sandvik

/
  • NEGATIVA RESULTAT. Peter Gossas, vd SMT, presenterade på fredagen Sandviks andra kvartalsrapport. Som väntat går koncernen blev brakförlust. Men rörelseresultatet på minus 2 miljarder var ändå mindre än vad marknaden väntat sig och aktien steg.
  • Peter Gossas.
  • BÄTTRE ÄN VÄNTAT. Lars Josefsson, vd på Sandvik Mining and Construction, tog åt sig äran av att Sandviks negativa resultat på minus två miljarder för andra kvartalet 2009, ändå var bättre än den vinstvarning företaget gått ut med. Anledningen ska vara bättre fakturering än väntat.
  • NEGATIVA RESULTAT. Peter Gossas, vd SMT, presenterade på fredagen Sandviks andra kvartalsrapport. Som väntat går koncernen blev brakförlust. Men rörelseresultatet på minus 2 miljarder var ändå mindre än vad marknaden väntat sig och aktien steg.

Precis som väntat går Sandvik med stor förlust även andra kvartalet. Men minuset var mindre än vad som varnats för och aktien steg.

Annons

Sandvik säger sig inte veta när det ska vända och företaget måste därför hitta fler sparåtgärder, dock nödvändigtvis inte nya varsel.

För en månad sedan gick Sandvik ut och vinstvarnade om en brakförlust för årets andra kvartal. En stor förlust blev det också, ett rörelseresultat på minus 2 miljarder - men det var ändå mindre än vad man räknat med.

– Det är vi på Mining and Construction, SMC, som haft en betydligt bättre fakturering jämfört med förväntningarna, säger vd:n Lars Josefsson.

Aktien steg med 7,05 procent på fredagen och den senaste veckan har Sandviks aktie stigit med 19 procent.

Sandviks ledning kan dock inte lämna några positiva besked inför framtiden.

Redan efter förra kvartalsrapporten då Sandvik för första gången sedan 1983 redovisade en förlust var nya varsel på gång. Efter att 7 000 personer fått lämna företaget, globalt, har tongångarna nu lugnat sig något - i alla fall på SMT, Sandvik Materials Technology.

– Jag utesluter inte uppsägningar, men vi försöker hitta vägar där personalen med sin kompetens är kvar. Just nu vänder vi på varje sten för att hitta besparingar och arbetstidsförkortningar är då ett bra sätt, säger SMT:s vd, Peter Gossas.

Men två av tre metallare och 250 tjänstemän på SMT har redan nu undantagits från avtalen. De jobbar fortsatt heltid. Undantagen arbetstidsförkortning utvärderas varannan vecka.

– Normalt tar vi in många sommarvikarier och det har vi inte gjort i år. Inom några områden har vi också behov av att köra ut rör, därför är det ett antal undantag under sommaren, säger Gossas och fortsätter:

– Men vi behöver de här åtgärderna och vi tjänar pengar på dem redan nu, 17-18 procent på varje person som har gått ner i tid.

Totalt har mellan 12 000 -14 000 av Sandviks 46 000 medarbetare globalt förkortad arbetstid.

De anpassningar som redan har gjorts är dock inte tillräckliga för att täcka upp för det ordertapp och minskade fakturering som koncernen nu redovisar. Därför krävs ytterligare besparingar.

– Vi måste ha en kostnadskostym där vi även kan ha ett volymtapp på uppemot 40 procent. Det bästa är därför om det går att behålla personalen genom minskad arbetstid i så stor utsträckning vi kan, då är vi beredda och kan leverera när det vänder.

Börsanalytiker spår att det snart kommer att vända för verkstadsindustrin och att Sandviks brakförlust på 2 miljarder för andra kvartalet blir en bottennoteringen.

– Jag varken vill eller kan spå framtiden och det är därför vi också måste skapa en flexibel organisation, säger Peter Gossas.

Mer läsning

Annons