Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkåren räddade Sagas liv

/
  • Liv eller död. Nioåriga Saga Larsson har fått hjälp av brandkåren två gånger, en gång när hon fick cykelstyret i bröstet och tappade andan och sedan när hon drabbades av astma och krupp. Nu är hon orolig för vad som kan hända om deltidskåren läggs ned.  ”Om de lägger ner den och någon blir väldigt skadad har den säkert blivit död innan de kommer hit, för det tar mycket längre tid för dem att åka då” säger hon.

Nioåriga Saga Larssons liv räddades av deltidsbrandkåren i Österfärnebo när hon drabbades av krupp och astma på samma gång.
Nu känner familjen en stor rädsla inför att kåren kan försvinna.
– Saga hade dött om brandkåren inte kommit. För oss handlar det om liv och död, säger hennes mamma Maria Larsson.

Annons

Hade brandkåren inte funnits i Österfärnebo i våras hade kanske inte nioåriga Saga Larsson levt i dag. Det var i våras som Saga fick ett ordentligt anfall med både krupp och astma samtidigt. Hon tuppade av tre gånger innan räddningstjänsten kom med syrgas och kunde rädda henne.

– Det rörde sig bara om minuter. Hon kunde ha dött om de inte varit här så snabbt. Pulsen skenade och ögonen snurrade på henne, berättar Sagas mamma Maria Larsson.

När räddningstjänsten kom till platsen för att göra den första räddningsinsatsen kände Maria en trygghet eftersom de kunde ta över ansvaret. Men om deltidskåren försvinner från byn är hon rädd för att det kommer innebära att liv inte kommer att räddas.

– Vi är livrädda nu. Vi har fyra barn och ett till på väg, tänk om det händer något? Folk hinner dö och hus brinna ner innan någon annan kår kommer hit, säger hon.

Saga är också orolig.

– Om de lägger ner den och någon blir väldigt skadad har den säkert blivit död innan de kommer hit, för det tar mycket längre tid för dem att åka då, säger hon.

Förutom att Saga kan behöva vård är Maria höggravid och ena sonen har immunbrist och kan snabbt bli väldigt sjuk och behöva vård. Maria upprepar flera gånger att det här beslutet om att lägga ner kåren handlar om liv och död för många bybor. Inte nog med att det skulle dröja innan deltidskåren i Hedesunda kommer till Österfärnebo – de kan ha svårt att hitta också, menar Maria.

– Man känner sig mindre värd för att man bor på landet, säger hon.

Själv har hon lämnat hemorten i Skåne för att flytta till Österfärnebo och hon vill inte behöva lämna byn på grund av att deltidskåren läggs ned.

– Man kan inte bara flytta på fyra barn och vi trivs jättebra här, men nu börjar man bli arg, säger hon.

Mer läsning

Annons