Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bredden är styrkan”

/
  • Sandviken ska bli en livligare stad, enligt den kommunvision som presenterades i går.

Sandviken ska bli en livligare stad med fler öppna mötesplatser. Det är ett gemensamt löfte som politiker från samtliga partier nu levererar i en gemensam vision.


Några riktigt konkreta besked om vad som ska hända i kommunen ges dock inte. Och det har heller aldrig varit meningen, enligt de ansvariga.

Annons

Efter ett och ett halvt års eget arbete uppbackat av konsulter och projektledare för miljonarvoden, är nu Sandvikenpolitikerna överens om hur den stora visionen ska se ut; den som ska vara vägledande för alla viktiga politiska beslut fram till 2025.

Hundratals timmar av ordrika, interna diskussioner på konferenshotell och i möteslokaler har vävts ihop med 2 291 medborgarröster och sedan bantats ned till en A4-sida med åtta rubriker och korta texter med lite klyschiga formuleringar om exempelvis ”det livslånga lärandet”, ”den unika livsmiljön”, ”det internationella utbytet som berikar vårt samhälle”, ”tryggheten” ”tillväxten” och ”toleransen”.

Men politikerna själva är mycket nöjda med slutresultatet och framför allt med vägen som lett dit.

Hela kommunstyrelsen fanns på plats när visionsdokumentet i går presenterades för media. En total enighet visades upp. Många pratade om en process som gett ökad delaktighet och framtidstro. Oppositionsföreträdarna beskrev arbetet som totalt prestigelöst. Alla var överens om att de nu tagit på sig ett jätteansvar inför de drygt 2 000 invånarna som engagerat sig och lämnat synpunkter.

– En investering i vår egen framtid, sade Daniel Didricksson (KD) om arbetet.

– Ett arbete som stärker gemensamhetskänslan, tyckte Joe Eriksson Gladh (NO).

– Ett sätt att öppna upp den deltagande demokratin, menade Karin Nilsson (V).

Några tydliga besked om vilka konkreta förändringar visionen ska leda fram till eller vilken färdriktning Sandviken nu väljer, ger alltså inte den sammanfattande A4-sidan. Det är det nämnderna och styrelserna som ska fundera ut. Till att börja med genom att leverera tre aktiviteter var enligt de önskemål och synpunkter som finns sammanställda i den 413 sidor tjocka lila luntan där medborgarrösterna samlats.

– Det är bredden som är det här dokumentets styrka, svarade Åke Söderman (S) på en fråga om bristen på tydlighet.

– Vi kan inte bli för konkreta. För den här visionen ska hålla i mer än ett år, sade Magnus Höijer (S).

Mer läsning

Annons