Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristen på lärare i Sandviken ökar – "Det måste satsas mer i skolan"

/

Bristen på lärare har ökat under det senaste året.
För dagen söker Sandvikens kommun 68 lärare, inklusive sju förskollärare – en ökning med 24 procent jämfört med samma tid i fjol.
– Så ser det ut i nuläget, säger Louise Salomonsson, HR-konsult på Kunskapskontoret.

Annons

Fackliga företrädare tycker dock att siffran ger en alltför ljus bild av läget.

– Frågan är hur många man annonserade efter för en till två månader sedan, säger Anette Almström Kovacic, ordförande i Lärarförbundets avdelning i Sandviken.

Facket gjorde på fredagen en genomgång som visade att kommunen under våren sökt personal till 35 tjänster inom förskolan, 127 inom grundskolan, inklusive några syo-konsulenter och fritidspedagoger, och till 18 vakanta lärartjänster inom gymnasieskolan. Tillsammans blir det 180 tjänster.

– Dessutom har tjänster utannonserats tidigare under läsåret, säger fackordföranden.

I torsdags kväll ordnade lärarfacken i Sandviken ett möte med ansvariga politiker. Enligt facken är det kris i skolan.

– Det måste satsas mer i skolan om man ska få bättre resultat, säger Anette Almström Kovacic.

Läs också: Lärarfacket varnar för "tickande bomb" när stressen ökar.

Det handlar om personal, men inte bara lärare utan också andra personalgrupper som behövs för att stötta elever med olika svårigheter.

– Om vi vill behålla lärare handlar det också om en rimlig lön och en sjyst arbetsbelastning. Får man inte det så är man beredd att flytta på sig och det gör väldigt många, säger hon.

Eva Simonsson, chef för gymnasieskolan i Sandviken:

– Vi har inte så många vakanta tjänster. Men de vi har är svåra att rekrytera till. När det gäller lärare till svenska som andraspråk är det konstant brist.

– Än så länge har vi utbildade lärare men på sikt behöver vi fler, säger Eva Simonsson och konstaterar att det tenderar att bli svårare och svårare.

Samtidigt vill hon lägga till att man lyckats rekrytera yrkeslärare inför höstterminen.

Birgitta Orrebo blev chef för grundskolan och särskolan i Sandviken för några månader sedan. Där är lärarbristen större och tydligare.

– Det är ju inte som tidigare. Nu skriker ju alla kommuner efter folk samtidigt som vi i Sandviken utökat med 200 elever i grundskolan på ett år. Det är svårt att få legitimerade lärare, säger hon.

Vad kan ni göra?

– Vi försöker få så attraktiva arbetsplatser som möjligt. Sen försöker vi att inte ge oss in alltför mycket i lönekarusellen och trissa upp lönerna mellan kommunerna.

Allt fler lärare väljer att söka jobb i andra kommuner för att få upp sina löner.

– Det känns inte rätt att det drar iväg så att erfarna lärare hamnar efter lönemässigt, säger Birgitta Orrebo.

När det gäller arbetsmiljön så anmälde Lärarförbundet kommunen till Arbetsmiljöverket. Det skedde förra våren.

– Nu väntar vi på besked från Arbetsmiljöverket, säger Anette Almström Kovacic som hoppas att verket tydligt kräver att kommunen tar fram en beskrivning och prioriteringslista för hur lärarna ska göra när tiden inte räcker till för det pedagogiska arbetet i skolan.

Skolchefen Inger Norman menar att en "detaljerad prioriteringslista begränsar den enskilde medarbetarens möjligheter att utforma sitt arbete i förhållande till sin arbetstid". Så skriver hon i kommunens yttrande till Arbetsmiljöverket.

Hon menar också att det är upp till var och en att kontakta närmaste chef för att få hjälp att prioritera om arbetet hopar sig.

– Vi hävdar att det är orimligt. Det är självklart att man borde ha en tydlig arbetsbeskrivning och priolista för hur man ska göra när tiden inte räcker till, säger Anette Almström Kovacic.

Hon menar att det har betydelse för möjligheterna att rekrytera.

– Ja, skulle Sandviken gå i täten med att "här får lärare vara lärare" eller någon liknande slogan, då vill folk komma hit. Det skulle också leda till att folk i högre grad väljer att stanna kvar, säger hon.

Läs också: Personalchefen i Sandviken om den ökande sjukfrånvaron.

Läs också: Så rankas skolan i kommunerna.

Mer läsning

Annons