Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetbeslut i Sandviken – oppositionen utan motförslag

Det var en inte mycket debatt när kommunstyrelsen på tisdagen antog majoritetens budget. Alla oppositionspartier lade ner sina röster i brist på egna förslag.

Annons

Av allt att döma kommer kommunskatten i Sandviken ligga fast på 21 kronor och 61 öre per 100 intjänade kronor. Det var i alla fall det beslut som politikerna i kommunstyrelsen klubbade och inget oppositionsparti hade någon annan åsikt.

När budgetärendet snart kommer upp i fullmäktige finns det bara ett förslag. Det är majoritetens budget. Varken moderaterna, Sverigedemokraterna, Folkpartiet eller Vänsterpartiet hade något eget förslag att lägga fram på kommunstyrelsen. Därför kunde de heller inte reservera sig när budgeten antogs.

Samtliga oppositionella valde i stället att inte delta i beslutet.

– Vi jobbar på en alternativ budget, men det tar ju tid, säger moderaternas oppositionsråd som har en 80-procentig anställning i kommunen med en månadslön på nästan 50 000 kronor.

Även Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Folkpartiet har oppositionsråd med en viss månatlig ersättning, men inte heller de har något eget förslag.

– Vi tog ju fram egna ramar i somras och på fullmäktige kommer vi att ha vårt förslag klart, säger Lillemor Mauritzdotter Nylén.

Hon var den enda vid kommunstyrelsens sammanträde som öppet framförde någon åsikt om majoritetens budget.

– Jag undrar hur ni har tänkt. Kunskapsnämnden har ju begärt mer pengar än de har fått, sa hon.

Majoriteten vinklade sitt pressmeddelande på att de gör en unik satsning på skolan. 50 extra miljoner får nämnden i år jämfört med i förra året. Men kunskap har ständigt underbudgeterats och när barnen blir allt fler saknas enligt nämndens egna beräkningar nästan 15 miljoner kronor för nästa år.

– Vi har gjort en annan bedömning och vi tillför ju ändå 50 miljoner, svarade kommunalrådet Kerstin Almén (S) på Vänsterpartiets fråga.

Mer läsning

Annons