Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstrafiken oförändrad

Det såg ut att bli bättre kollektivtrafik till en lägre kostnad – kanske till och med nya linjer. Men nu när avtalet är färdigt finns kostnadssänkningarna inte med.


– Det ligger på en nivå så att vi kan behålla den kollektivtrafik vi har i dag, säger Anders Lundell, kommunikationsenheten.

Annons

Det blev inte så billigt som man först trodde, det nya avtalet för all landsbygdstrafik i Gästrikland och för stadstrafiken i Sandviken. I stället håller man sig precis inom ramen för vad Sandvikens kommun budgeterat för.

– Det finns inget utrymme för någon utökning av kollektivtrafiken. Vi har länge diskuterat en linje mellan Resecentrum och Mosaiken men det utrymmet finns inte med inom ramen för 2009. Skulle vi göra en sådan linje måste vi i så fall fördela om pengarna, säger Anders Lundell, chef för kommunikationsenheten.

De första siffrorna från X-trafik visade att avtalet mellan X-trafik och Swebus var en riktig vinstaffär. För oförändrad trafik bedömde man då att det skulle bli en kostnadssänkning med 5 procent – och kanske skulle budgeten tillåta satsningar på ytterligare linjer.

Men nu har Sandvikens kommun hunnit analysera sin del av 700-miljonersavtalet och det innehåller inga kostnadssänkningar. För Sandvikens del innebär avtalet en kostnad om 13,9 miljoner om året och det är till och med mer än vad man först budgeterat för. Men efter att ytterligare 2 miljoner sköts till i en revidering av budget räcker pengarna till.

– Det är skönt att det inte är en så kraftig ökning att vi måste titta på att dra ner andra linjer, tycker Lundell.

I avtalet finns en del planerade förändringar inför de kommande åren. Bland annat planerar X-trafik att sänka priserna för ungdomar och pensionärer och göra fler satsningar för att öka biljettförsäljningen på fasta försäljningsställen. Ett nytt biljettsystem ska också tas i bruk.

– Vi har ett åldrat system som lever på lånad tid. Det nya kommer också att göra det enklare för länsöverskridande trafik.

Mer läsning

Annons